‘EK neće zabraniti uzgoj domaćeg voća i povrća’

Autor: Poslovni.hr , 06. svibanj 2013. u 14:24
Photo: Matija Topolovec/PIXSELL

Iz Europske je unije stigao i službeni demanti medijskih napisa kako Europska komisija kani postrožiti mjere ok ouzgoja domaćih vrsta biljaka

Nakon mnogobrojnih medijskih napisa kako Europska komisija planira stroge kazne za sve koji namjeravaju saditi neregistrirano sjeme, iz Europske je unije stigao i službeni demanti.

Tonio Bork, povjernik Europske komisije za zdravlje i zaštitu potrošača organizirao je sastanak na kojem predstavljen prijedlog direktive, a sastanku je nazočila i Lada Stipić Niseteo koja je svoje dojmove opisala na portalu Danas.hr

Cijela ova galama oko "europske" ili "briselske" zabrane uzgoja domaćih vrsta biljaka u domaćim vrtovima od domaćeg sjemena slavno je tresnula u vodu već na prvom službenom koraku, objavi stvarnog (naglasak na stvarnome!) sadržaja prijedloga paketa Europske komisije kojim bi se sedamdesetak postojećih uredbi zamijenilo s njih pet, zakoni se uskladili, osuvremenili, poboljšali, pojednostavnili i postali razumljivijima. U prijedlogu je i sugestija članicama da se svako muljanje kažnjava i to punim iznosom nezakonito stečene zarade.

Kazne samo ako nekoga otruju

I, zamislite, mali su vrtovi pošteđeni "diktature Bruxellesa" jer su izuzeti iz ovih zakona, to uključuje i mikro-tvrtke, one do pet zaposlenih, dakle male vrtlare… s jedinim izuzetkom od pravila izuzeća da će krivično odgovarati budu li kršili pravila sigurnosti i ispravnosti hrane, dakle otrovali nekoga. Opet udar Bruxellesa na male poljoprivrednike jer im brani pordavati lažnjake.

Kobasice koje to nisu
Svojevremeno, u Velikoj Britaniji, utvrdi bizarnog euroskepticizma, nadigla se graja da je EU zabranila "njihove kobasice". Čak se i današnji gradonačelnik Londona hvasta da je za svojih briselskih dopisničkih dana na ovaj način iskrivljavao činjenice, valjda da u tabloidu izgledaju bolje a neinformirano je stado i onako lako zavarati. Elem, odvratni je Bruxelles zabranio kobasice zvati kobasicama jer nisu bile kobasice. Kobasica, po pravilima EU, sadržava najmanje 50 posto mesa a engleske su unutra imale svega osim njega.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close