Čačićevi uzdanici partneri i za izgradnju HE Gornja Drina

Autor: Poslovni.hr , 28. srpanj 2012. u 13:30

Vlada RS odlučila je da u završnu rundu pregovora o izboru strateškog partnera za izgradnju hidroenergetskog sistema na gornjem slivu Drine (HES Gornja Drina) uđe s njemačkom energetskom kompanijom RWE, piše SEEbiz.eu.

Pregovori s Nijemcima trebali bi završiti do kraja rujna, do kada je od RWE i zatraženo produljenje roka važenja bankarske garancije, priopćeno je to iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS Pomoćnik ministra za elektroenergetiku RS Milan Baštinac za “Nezavisne” je izjavio da je RWE jedini od ponuđača, među kojima su bili i grčki “Public Power Corporation” i kineski “China International Water & Electric Corporation”, ispunjavao uvjete iz javnog natječaja.

“Očekujemo da će pregovori o strateškom partnerstvu RWE biti završeni u toku naredna dva mjeseca do kada ćemo usuglasiti sve stavke ugovora kako bismo do kraja rujna došli u fazu da možemo parafirati ugovor s tom njemačkom kompanijom”, rekao je Baštinac.

On je izrazio očekivanje da RWE može ispuniti sve zahtjeve Vlade RS u vezi s projektom HES Gornja Drina. Govoreći o razlozima prekida pregovora s ostalim ponuđačima, precizirao je da su Kinezi izašli iz kruga pregovora zbog toga što su tražili uvjete koji su bili pravno neispunjivi, dok je kompanija “Public Power Corporation”, u većinskom vlasništvu grčke države, zapala u probleme s rejtingom. Izrazio očekivanje da će, u slučaju uspješno završenih pregovora sa RWE-om, radovi na izgradnji predviđenih hidroelektrana započeti najkasnije početkom 2014. godine, što je i jedan od uvjeta Komisije za izbor strateškog partnera.

Baštinac je podsjetio da je vrijednost projekta HES Gornja Drina 500 milijuna eura, te da on podrazumijeva izgradnju četiri hidroelektrane – Buk Bijela, Foča, Sutjeska i Paunci.

Podsjetimo i kako je njemačka kompanija RWE Power jedan od partnera u izgradnji hrvatske termoelektrane (TE) Plomin 2.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close