B.net ‘prosvjeduje’ zbog programa HRT 3

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2012. u 08:45

Gledatelji koji su pretplaćeni na kabelsku televiziju B.net, sada u vlasništvu VIPneta, mogu pratiti HRT 3 samo ako plaćaju prošireni paket koji košta 39 kuna mjesečno, piše Slobodna Dalmacija.

U B.netu se opravdavaju činjenicom da je HRT 3 došao na mjesto ugašenog programa HRT Plus, koji je bio u njihovu proširenom paketu, pa je to razlog što se naplaćuje. Za razliku od ovog slučaja, ostali operateri koji pružaju usluge kabelske televizije HRT 3 su uvrstili u osnovni paket. Kako je HRT najavio, Treći program bit će okrenut isključivo kulturi, umjetnosti i znanosti, a minulog je vikenda počeo s filmskim maratonima. Odluka B.neta da program javne televizije ne uvrsti u osnovni paket izazvao je, dakako, brojna negodovanja, čemu zorno svjedoči facebook profil te tvrtke. Povela se odmah i priča o bojkotiranju plaćanja računa dok se ne omogući praćenje Trećeg programa HRT-a bez pretplate. Također, postavlja se pitanje što će biti s Četvrtim programom HRT-a, koji uskoro kreće s emitiranjem, piše SD.

B.net se u nedjelju oglasio na svom Facebook profilu. “Neuvrštavanje novog 3. programa Hrvatske televizije u ponudu osnovnog paketa B.neta bila je planirana gesta prosvjeda, koja je imala za cilj senzibiliziranje korisnika i javnosti na činjenicu da se distributerima javnih programa, za koje korisnici već plaćaju mjesečnu pretplatu, želi dodatno naplatiti distribucija istih. Smatramo da time Hrvatska televizija radi odmak od svoje uloge javnog servisa, te svoje programe izjednačava s komercijalnom ponudom. Istodobno se protivimo trendu povećanja nameta u industriji distribucije sadržaja. Naime, takvim potezima dolazi do neizbježnog povećanja cijena za krajnjeg korisnika, budući da su cijene troškovno uvjetovane”, stoji u priopćenju B.neta.

Još jedno priopćenje na njihovom Facebook profilu osvanulo je u ponedjeljak: Poštovani korisnici, čitamo i pratimo sve vaše komentare i kritike na našoj facebook stranici. Shvaćamo da naš pokušaj senzibiliziranja javnosti neće biti podržan od svih, no u ovom trenutku možemo vas samo moliti za razumijevanje uz dodatno objašnjenje. Prisilnom dodatnom naplatom redistribucije, HRT nameće trošak koji jednako šteti vama kao i nama jer se za dvaput naplaćeni trošak okrivljuje operatora. U ovom trenutku bilo bi neodgovorno ponuditi besplatno proizvod koji će nam biti naplaćen, i pristati na nepoznate uvjete prije nego što saznamo kako će se odluka odraziti u odnosu na nas i naše korisnike. Zahvaljujemo na strpljenju i razumijevanju, o svim ćemo vas novostima obavijestiti i putem ove stranice.”

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close