Bjelorusija zatražila zajam MMF-a

Autor: Poslovni.hr , 01. lipanj 2011. u 14:30

Bjeloruska vlada danas je objavila da je zatražila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zajam za financijsku pomoć kako bi izbjegla bankrot uslijed rastuće gospodarske krize.

“Bjeloruska vlada i središnja banka 31. svibnja ove godine poslali su molbu MMF-u za produljenje stabilizacijskog zajma”, stoji u priopćenju tamošnje vlade. MMF-ova glasnogovornica u Bjelorusiji potvrdila je primitak zahtjeva, no nije htjela reći koliki iznos zajma bjeloruske vlasti traže niti pod kojim uvjetima žele sklopiti sporazum. Upućivanje zahtjeva za pomoć MMF-u govori o težini krize u Bjelorusiji, a ukazuje i na potpuni zaokret tamošnjih vlasti i predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji je sve donedavno odbijao zatražiti pomoć od MMF-a.

Prošloga mjeseca tečaj bjeloruske valute zbog krize je devalviran za više od trećine. Ovoga tjedna središnja je banka podigla ključnu kamatnu stopu za dosad nezabilježenih 200 baznih bodova, na čak 16 posto, kako bi privukla povjerenje stanovništva u rublju te ublažila inflaciju, koja se ove godine predviđa u visini od 39 posto. Vlada te bivše sovjetske republike objavila je da su pregovori o zajmu službeno započeli danas u Minsku, te da će trajati do 14. lipnja.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Lukašenko car

New Report

Close