Bernanke ohrabrio ulagače na Wall Streetu

Autor: Poslovni.hr , 27. kolovoz 2011. u 10:50

Na Wall Streetu su jučer dionice znatno porasle jer je predsjednik Feda Ben Bernanke ostavio otvoren prostor za poticajne gospodarske mjere, pa su i na tjednoj razini, nakon četiri tjedna uzastopnih gubitaka, burzovni indeksi ojačali.

Dow Jones Industrial Average porastao je jučer 134 boda ili 1,21 posto na 11.284 boda, dok je Standard & Poor’s 500 skočio 1,51 posto na 1.176 bodova, a Nasdaq Composite 2,49 posto na 2.479 bodova. Na početku jučerašnjeg trgovanja nije se mogao naslutiti takav razvoj događaja. Cijene su dionica osjetno pale jer je objavljeno da je američki bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju porastao 1,0 posto, a ne 1,3 posto, koliko je pokazala prva procjena. Tako je u prvoj polovici godine gospodarstvo SAD-a poraslo samo 0,7 posto na godišnjoj razini, što je najslabiji rast još od završetka recesije u lipnju 2009. godine.

Cijene dionica još su oštrije pale kada je na početku svog govora na konferenciji središnje banke u Jackson Holeu Bernanke kazao da je oporavak od krize znatno slabiji nego što se nadao. Nakon toga se gubitak Dow Jones indeks produbio sa 70-ak na više od 200 bodova. No, kada je kasnije predsjednik Feda poručio da središnja banka ima još niz alata za dodatne monetarne poticaje i da je spremna to učiniti ako bude potrebno, Dow Jones skočio je za više od 100 bodova i zadržao se na tim razinama do kraja trgovanja. Premda nije najavio nove poticajne gospodarske mjere, Bernanke je ostavio otvorenu mogućnost za to na sastanku čelnika Feda u rujnu. ‘’On nije dao zeleno svjetlo za treću rundu kvantitativnog popuštanja monetarne politike, ali ni crveno. Kako je istaknuo da inflacija nije problem, ostavio je mogućnost za nove poteze’’, kaže Kevin Caron, strateg u tvrtki Stifel Nicolaus.

Na dobro raspoloženje na tržištu ukazuje i pad VIX ‘indeksa straha’ Čikaške burze opcija za više od 10 posto, što pokazuje da se ulagači manje plaše daljnjeg pada cijena dionica. Među najvećim je dobitnicima jučer bio S&P indeks tehnološkog sektora, sa skokom od 2,3 posto. Pritom su cijene dionica Cisco Systemsa, Intela i Microsofta porasle između 1,6 i 2,8 posto. Ojačala je i većina ostalih sektora, a početne su gubitke ublažile i dionice u osiguravajućem sektoru.

Na početku trgovanja dionice osiguravajućih kuća bile su pod snažnim pritiskom jer se ulagači plaše velikih šteta od uragana Irene, koji se u petak približio Sjevernoj Karolini, gdje su evakuirani deseci tisuća ljudi, a gradovi na istočnoj obali SAD-a, uključujući i New York, pripremaju se za snažne oluje ovoga vikenda. No, cijena dionice osiguravajućeg društva Travelers Cosa porasla je jučer 0,6 posto, premda je na početku trgovanja potonula 1,5 posto, na najnižu razinu u dvije godine. Uobičajeno je, kažu analitičari, da dionice osiguravajućih društava padnu uoči velikih vremenskih neprilika, a kasnije porastu.

U cijelom prošlom tjednu Dow Jones je porastao 4,3 posto, dok je Standard & Poor’s 500 skočio 4,7, a Nasdaq Composite 5,9 posto.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski indeks FTSE oslabio je 0,02 posto na 5.129 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,84 posto na 5.537 bodova, a pariški CAC 1,01 posto na 3.087 bodova.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close