Zlato je za špekulante, dijamanti su stabilniji

Autor: Tin Bašić , 07. kolovoz 2013. u 19:00
Moreno Marson, glavni izvršni direktor Podravske banke/ Davor Višnjić/PIXSELL

Cijena dijamanata je od 1992. rasla od oko 3,9 do 7 posto, ovisno od godine do godine i nije zabilježila pad.

Budući da je od ove godine ukinut porez na luksuz, pa tako i na dijamante, kupnja tog dragocjenog kamenja postala je isplativa i akterima tržišta kapitala. O tome kako kupovati investicijske dijamante, razgovarali smo s Morenom Marsonom iz Podravske banke. 

Kako ulagači u Hrvatskoj mogu investirati u dijamante, odnosno investicijske dijamante? Možete li objasniti korak po korak? 
Sam proces ulaganja u investicijske dijamante vrlo je jednostavan. Klijent u bilo kojoj od poslovnica Podravske banke može zatražiti informativni razgovor s mjerodavnim agentom na kojem može saznati sve informacije vezane uz ulaganje u dijamante, od povijesnih prinosa, karakteristika tržišta i same investicije, rizike i slično. Ukoliko postoji interes za kupnju, klijent ispunjava narudžbenicu te se isporuka radi u roku od 30 dana. Plaćanje se radi pri isporuci, a važno je znati da postoji široka paleta dijamanata u koje klijent može ulagati i na taj način usmjeriti svoju investiciju. Unutar 11 kategorija kvalitete dijamanata i u iznosu od oko  5300 eura do 80.000 eura. Svaki investicijski dijamant je certificiran na jednom od tri najveća svjetska instituta te dolazi uz posebnu zaštitnu karticu, certifikat, lasersku gravuru na dijamantu i policu osiguranja. Ista stvar je i kod prodaje, samo je proces obrnut. Do 1.1.2013. naplaćivao se porez na luksuz (30%) pa je time i ulaganje u investicijske dijamante bilo neisplativo. S obzirom da se ove godine taj porez ukinuo, ovakav tip ulaganja postalo je zanimljiva alternativa za naše klijente. 

Što su zapravo investicijski dijamanti? U što točno investitori ulažu? 
Investicijski dijamanti su podskupina dijamanata koji imaju isključivo najbolje karakteristike – čistoća je minimalno "internally flawless", boja je isključivo bijela, rez je okrugli, a veličina može biti između 0,5 do 1,5 karata, bez fluorescencije. Ova grupa dijamanata je visoko standardizirana te dijamanti nikad nisu teži od 1,5 karata kako bi prilikom prodaje bili što likvidniji na tržištu dijamanata. Procjenjuje se kako investicijski dijamanti čine svega 1,75 posto svih pronađenih dijamanata. Prilikom ovakvog tipa ulaganja, investitori ulažu u "stvarnu", opipljivu imovinu. Primjerice, postoji velik broj investitora koji žele kupiti zlato, a to čine putem certifikata i ETF-ova. Dijamanti su opipljiva imovina koju klijent može prema svojim preferencijama odnijeti i kući, ako želi. 

Koliko minimalno ulaganje je isplativo i zašto? 
Ovakav tip ulaganja namijenjen je klijentima koji žele dio svoje imovine diverzificirati u alternativne investicije na dulji rok od pet do sedam godina. Ipak, ulaganje je vrlo pristupačno širokom broju klijenata. Minimalna investicija, prema zadnjim tržišnim cijenama, iznosi oko 5300 eura.  S obzirom na karakteristike tržišta dijamanata, ono nije otvoreno za špekulativne svrhe.  

Kolike povrate na ulaganje investitori mogu očekivati? 
Ulaganje je u eurima, a prosječan prinos tijekom proteklih deset godina iznosio je 4,5 posto godišnje. Jedna od bitnih karakteristika kretanja vrijednosti investicijskih dijamanata tijekom proteklih dvadesetak godina je stabilnost. Kretanje cijene je bilo vrlo stabilno i bilježi malu volatilnost. Cijena je od 1992. rasla od oko 3,9 do 7 posto, ovisno od godine do godine, te u navedenom razdoblju nije zabilježila pad. Naravno, povijesni prinosi nisu garancija budućnosti. Ipak, iz našeg iskustva možemo potvrditi kako klijenti u proteklih nekoliko godina sve više traže stabilnije investicije uz malu volatilnost vrijednosti.  

Prvi u Hrvatskoj odlučili ste se  ponuditi mogućnost kupnje investicijskih dijamanata. Kako to da ste se odlučili na taj korak? 
Na ovaj iskorak smo bili motivirani ponajprije zbog pojačanog interesa klijenata za alternativni oblik investiranja u opipljivu imovinu, pod uvjetom da je ulaganje dosada bilježilo relativno stabilne prinose. S obzirom da mali broj investicija na tržištu može zadovoljiti ove zahtjeve, investicijski dijamanti su bili logičan izbor. U posljednjih pet godina klijenti su prošli financijsku krizu i jednostavno žele dodatne alternativne oblike ulaganja dijela svoje imovine. 

Dijamanti se smatraju ne rizičnom imovinom u usporadbi sa zlatom. Koji je razlog te ne rizičnosti? 
Razlog je vrlo jednostavan. Naime, zlato je tijekom proteklih nekoliko godina prestalo biti sirovina i praktički postalo financijska imovina. Pogledate li graf kretanja cijene zlata biti će vam jasno kako se cijena ne kreće ovisno o fundamentima već i o tržišnom sentimentu u nekom trenutku, o monetarnim previranjima, o kretanju tečaja dolara i tako dalje. Na tržištu zlata špekulantima je lako zauzimati kratke i duge pozicije, postoji puno izvedenica baziranih na cijeni zlata itd. Tu volatilnost možemo najbolje ilustrirati činjenicom kako je cijena zlata od vrhunca ostvarenog u 2011. godini pala do danas preko 30 posto. S druge strane, intrinzična vrijednost investicijskih dijamanata ne ovisi o pojedinom izdavatelju ili instituciji. Vrijednost investicijskih dijamanata kreće se neovisno o kretanjima i sentimentu na financijskim tržištima i politici. Usporedite li graf kretanja cijene dijamanata, kretanja cijene zlata i dioničkih indeksa vidjeti ćete kako zlato ima veliku korelaciju sa financijskim tržištima, dok se vrijednost dijamanata kreće stabilno i neovisno o tim kretanjima.

Neke procjene govore da će cijene dijamanata, rasti 20 posto. Koliko je to točno? 
Prema trenutnim projekcijama Boston Consulting grupe, očekuje se kako će potražnja za dijamantima do 2020. godine porasti na oko 240 milijuna karata godišnje dok će ponuda tj. proizvodnja ostati na cca 180 milijuna karata. Ukoliko se ova predviđanja ostvare, takva neravnoteža  ponude i potražnje mogla bi pozitivno korigirati cijenu investicijskih dijamanata. Ipak, predviđanja od 20 posto godišnje treba uzeti  s rezervom s obzirom na dosadašnje kretanje cijene. 

Dijamanti sigurni kao i zemljište

S kojom vrstom imovine se dijamanti po svom riziku mogu uspoređivati?

Dijamanti se prema dosadašnjim karakteristikama teoretski i djelomično mogu usporediti s još jednim oblikom alternativnog ulaganja – ulaganjem u zemljište. Jednako kao i ulaganje u zemlju, investicijski dijamanti su dugoročna investicija, na taj dugi rok su do sada bilježili stabilan prinos, neovisno o kretanjima na financijskim tržištima. Ipak postoji nekoliko bitnih suštinskih razlika. Prvo, minimalna investicija u dijamante je puno prihvatljivija (spomenutih 5300 eura). Drugo, naš partner prilikom prodaje garantira da će u zadanom roku dijamant i prodati. Time ulaganje u investicijski dijamant postaje likvidna investicija. Naime, kod alternativnih ulaganja kao što su zemlja, nekretnine i slično, nikad niste sigurni hoćete li uspjeti i koliko će trajati prodaja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kakav majstor i koliko gluposti! Jeste li ikada pitali vlasnika nekog dijamanta za koju cijenu je uspio prodati svoj opipljivi dragi kamen? Osobno znam neke koji su pokušali i ostali neugodno iznenađeni kad im je ponuđeno 10% plaćene cijene. Dobro jer se čovjek s tim bavi ali ne sa svojim nego tuđim dijamantima.

New Report

Close