Zlato bi moglo porasti 14 posto i doseći cijenu od 1500 dolara

Autor: Tomislav Pili , 25. lipanj 2014. u 22:00
Najplemenitiji metal je 'preprodan'/Fotolia

S tehničke strane, najplemenitiji metal je ‘preprodan’.

Za investitore koji namjeravaju uložiti u zlato trenutne cjenovne razine najplemenitijeg metala izvrsna su prilika za ulazak u tu klasu imovine, ocjenjuju analitičari austrijske Erste banke.

U najnovijoj analizi objavljenoj u srijedu austrijski analitičari postavili su 1500 dolara za uncu kao ciljanu cijenu koju bi zlato trebalo dosegnuti u sljedećih godinu dana. Podsjetimo, trenutna cijena iznosi malo više od 1318 dolara, pa je ciljana cijena gotovo 14 posto viša od trenutne. Najviša ikad postignuta cijena iznosila je 1920 dolara.S tehničke strane, zlato je trenutno iznimno "preprodano" u dugoročnom pogledu iz čega se može zaključiti da su veliki investitori u posljednje vrijeme prodali veći dio zlata koje su držali.
 

Zanimljiv je podatak da je rasprodaja zlata koja praktički traje već dvije i pol godine treća najveća rasprodaja tog metala od 1971. godine. Ipak, pozitivan trend sve je jasniji, ocjenjuju u Erste banci. "Od posljednjeg izvješća cijena je porasla za gotovo osam posto, a od početka godine za devet posto", izjavio je Hans Engel, stručnjak za globalna dionička tržišta u Erste Groupu.Zlato je tako trenutno na iznimno niskim razinama, unatoč porastu u posljednje vrijeme, pa analitičari smatraju da je trenutna cjenovna razina odlična točka ulaska za investitore. K tome, zlato je iznimno atraktivno vrednovano u odnosu na druge investicijske klase, poput dionica ili obveznica.

Međutim, ulaganje u zlato ne bi se trebalo razmatrati samo u kontekstu "skupo-jeftino", već bi trebalo biti u portfelju svakog ozbiljnijeg ulagača kao dio diverzificiranog portfelja, tvrde austrijski analitičari, posebno u slučajevima neočekivanih političkih ili ekonomskih poremećaja. Preporuka je stoga da investitorski portfelj bude izložen prema zlatu između pet i 10 posto. Što se tiče glavnih pokretača potražnje, promjene i dalje nema.Azijski kontinent, posebice "Chindia", kako nazivaju tržišta Kine i Indije, prošle je godine bilo zaslužno za 62 posto svjetske potražnje za fizičkim zlatom. U Erste Groupu smatraju kako je rastuća potrošačka moć azijske srednje klase te njihova glad za zlatnim nakitom još uvijek podosta podcijenjena kada se govori o kretanju cijene zlata.

Komentirajte prvi

New Report

Close