Zbog ‘nepodopština’ banke platile 321 milijardu dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 06. ožujak 2017. u 08:11
Većinu kazni, odnosno 204 milijarde dolara, platile su američke banke/Thinkstock

Banke su najčešće kažnjavane zbog pranja novca, manipulacija tržištem i financiranja terorizma.

Banke širom svijeta platile su oko 321 milijardu dolara kazni od globalne financijske krize 2008. godine, nakon čega su regulatori pojačali nadzor, a kazne se odnose na pranje novca, tržišne manipulacije pa sve do financiranja terorizma, objavila je konzultantska kuća Boston Consulting Group (BCG).

Na banke iz Sjeverne Amerike odnosi se blizu 63 posto ukupnog iznosa kazni, ili oko 204 milijarde dolara od 2009 do 2016., navodi BCG u svojoj sedmoj godišnjoj studiji o bankovnoj industriji.  Dok su američki regulatori bili učinkovitiji u izricanjima kazni i otkrivanju prijevara banaka, njihove kolege u Europi i Aziji vjerojatno će pojačati tempo. Broj pojedinačnih regulatornih promjena koje banke moraju slijediti na globalnoj razini više su se nego utrostručile od 2011. godine, s prosjekom od 200 revizija po danu, navodi se u izvješću.

 

42 mlrd.

dolara kazni ili 68 posto više platile su banke prošle godine

Banke su samo u 2016. platile 42 milijarde dolara kazni, što je porast od 68 posto u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci. Taj bi iznos se u idućim godinama mogao povećati, kada europski i azijski regulatori uhvate korak s agresivnijim i efikasnijim kolegama iz SAD-a, smatra BCG. Nastupilo je razdoblje sve većih regulatornih zahtjeva, a tako će i ostati, kažu iz BCG-a, unatoč najavama američkog predsjednika Donalda Trumpa da će olabaviti regulacije u bankarskom sektoru, koje su bile pooštrene nakon bankrota investicijske banke Lehman Brothers kako se ne bi ponovila globalna financijska kriza.

Skoro deset godina od početka financijske krize, bankovna industrija još se nije u potpunosti oporavila od pretrpljenih gubitaka. Dok su financijske institucije postigle takozvanu ekonomsku dobit od 159 milijardi eura u 2015. godini, što je povećanje petu godinu zaredom, industrija ostaje oko 9 milijardi eura u "crvenom" na kumulativnoj osnovi od 2009 do 2015. godine. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Zelim samo podsjetiti da u HR “banksteri” nisu platili ni kune kazne za ilegalne prakse trpanja kartica u dzepove potrosaca koji to nisu trazili. Neki dan sam dobio od ZABA-e u postanski dvije kartice koje nisam trazio jer sam otvorio racun ALI NISAM TRAZIO KARTICE! Jedna Maestro i jedna Visa Electron. I ne zele zatvoriti kartice nego se kontinuirano izvlace odgadjaju!!!!

Zbog ‘nepodobština’ ? Zanimljiv eufemizam za zgrtanje para na nečijem grcanju u krvi.

Donald Trump, koji mi inače nije draga osoba,neće „olabaviti regulacije u bankarskom sektoru“ kako se ovdje tvrdi.
Prema njegovim najavama, on će, pojednostavljeno rečeno, ukinuti univerzalno bankarstvo. Odvojiti investicijsko i komercijalno bankarstvo!!!! Odnosno Donald Trump je potpisao uredbu kojom se naređuje revizija Dodd-Frank zakona iz 2010. godine, kojim se regulira poslovanje financijskih institucija i regulatornih agencija,kako nas izvještava BBC:
Toga, univerzalnog bankarstva, Eu se neće odreći pod velikim utjecajem Njemačke. Stoga je za očekivati neokantovski proces regulacija i impotentnosti bankarskog sustava!!!

New Report

Close