Za američki sud kriptovalute su robe

Autor: Tomislav Pili , 07. ožujak 2018. u 22:00
Odvjetnik Vlaho Hrdalo/M.L./PIXSELL

Stručnjaci smatraju da podvođenje u postojeće kategorije nije pravi put.

Presuda američkog suda definira kriptovalute kao robu, poput zlata ili nafte, ali stručnjaci smatraju da rješenje u procesu regulacije nije podvođenje kriptovaluta u postojeće kategorije.

Kako prenosi Reuters, savezni sud u New Yorku presudio je kako Komisija za trgovanje robnim terminskim ugovorima (CFTC) ima pravo regulirati trgovinu kriptovalutama. Sud je, naime, odlučivao o nadležnosti CFTC-a da protiv stanovnika države New York Patricka McDonella i njegove tvrtke Coin Drop Markets podese prijavu zbog prijevare nudeći klijentima savjete u trgovanju bitcoinom.

Sud je time podržao CFTC-ov stav iz 2015. da su kriptovalute ustvari robe. Odvjetnik Vlaho Hrdalo za Poslovni dnevnik kaže kako je teško ocijeniti kakve učinke proizvodi pojedinačna odluka američkog suda. "Međutim, regulacija kroz dijalog s industrijom je svakako nešto čemu treba težiti za što se zalažemo i mi u Udruzi za blockchain i kriptovalute.

No, mišljenja sam da se rješenje za kriptovalute neće pronaći u pokušaju da ih se podvede pod neku već postojeću kategoriju već da im se prizna svojstvo digitalne imovine 'sui generis' koja ima dvojnu narav ovisno o načinu upotrebe – (digitalna) valuta ili (digitalna) financijska imovina", istaknuo je Hrdalo.

Podsjetimo, regulacija kriptovaluta još je u vrlo ranoj fazi, a doseg regulatora još uvijek ne prelazi upozorenja ulagačima da budu oprezni. 

Komentirajte prvi

New Report

Close