Za 87% duga Japana i država EU ulagači plaćaju kamate

Prinos na američku 10-godišnju obveznicu spustio se na 1,57 posto i ustvari je negativan uračuna li se inflacija/REUTERS Prinos na američku 10-godišnju obveznicu spustio se na 1,57 posto i ustvari je negativan uračuna li se inflacija/REUTERS

Do prije nekoliko mjeseci negativni prinos bio je zanimljiva iznimka, a sada je temelj tržišta.

Nakon što je Njemačka sredinom tjedna plasirala prvu 30-godišnju obveznicu s negativnim prinosom, ukupni iznos duga za koji investitori plaćaju kamate porastao je na 16,4 bilijuna dolara.

Za usporedbu, sredinom srpnja iznosio je 12,2 bilijuna dolara, a još u listopadu prošle godine tek 5,7 bilijuna dolara, navodi agencija Associated Press. "Do prije samo nekoliko mjeseci obveznice s negativnim prinosom bile su zanimljiva iznimka. U posljednja tri mjeseca to je postao temelj tržišta", ističe Jim Bianco, direktor čikaškog Bianco Researcha.

Prvi izbor investitora 
Čak 87 posto takvog duga koncentrirano je u obveznicama europskih država i Japana. Prvi izbor investitora koji traže sigurno sklonište za svoj kapital pribojavajući se nadolazeće "recesijske oluje" je Njemačka. Uz već spomenutu 30-godišnju obveznicu, prinos na 10-godišnju obveznicu spustio se na -0,69 posto. Među državama s negativnim prinosom na obveznice nalaze se još i Belgija, Danska, Francuska, Nizozemska, Švedska, ali i Španjolska, država koja je još početkom desetljeća bila izgledan kandidat za međunarodnu financijsku pomoć.

 

60 mlrd.

dolara duga američkih kompanija je u negativnom području

Prema ocjenama financijskih analitičara, negativni prinos ustvari već daje i američka 10-godišnja obveznica. Naime, prinos se spustio na 1,57 posto što je ispod nule ako se uračuna inflacija. Inače, državne obveznice nisu jedine zagazile u negativni teritorij - obveznice američkih kompanija s dugom od 60 milijardi dolara također donose gubitak investitorima. Prema mišljenju Sung Won Sohna, ekonomista na kalifornijskom sveučilištu Loyola Marymount, ovaj fenomen je poput toplomjera za gospodarstvo i kazuje da je ono bolesno. 

Problemi za banke 
Međutim, negativni prinosi nisu samo indikator ekonomskih poremećaja već mogu prouzročiti probleme i u financijskom sustavu. Bankama smanjuju profitabilnost, a osiguravajućim kompanijama otežavaju buduće isplate.  Posljedice su već vidljive na burzi - dionice europskih banaka u posljednjih godinu dana u prosjeku su pale za 24 posto. Japanske banke na burzi vrijede 23 posto manje, pokazuju podaci.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve