VTB i Sberbank izmiču nadzoru ECB-a

Autor: Tomislav Pili , 19. lipanj 2017. u 22:01
Andrej Kostin, izvršni direktor VTB banke/VTB

Režu europske operacije kako bi ih isključili s liste sistemski važnih banaka.

Ruske banke VTB i Sberbank, inače najveći kreditori Agrokora, razmišljaju o smanjenju svojih europskih operacija kako ne bi bile izložene lupi Europske središnje banke (ECB).

Kako je u razgovoru za Financial Times izjavio Andrej Kostin, izvršni direktor VTB-a, ta državna banka planira zatvoriti francusku podružnicu te selidbu sjedišta za Europu iz Beča u Frankfurt. K tome, austrijska i njemačka podružnica bi se spojile "U Europi režemo troškove jer imamo tri male banke u Francuskoj, Austriji i Njemačkoj. To su tri dozvole za rad. Dogovorili smo s ECB-om samo jednu dozvolu što će nam pomoći da nas se isključi s liste sistemski važnih banaka u eurozoni", kazao je Kostin.

Drugim riječima, VTB tako neće biti na listi 125 važnih banaka čije poslovanje i udovoljavanje kapitalnim zahtjevima nadgleda ECB. Izvori u ECB-u tvrde kako će VTB-ov zahtjev biti odobren do kraja godine. U najvećoj ruskoj banci Sberbank za FT ističu kako pažljivo prate poteze VTB-a i razmatraju slično pojednostavljivanje europskih operacija. Sberbank u Europi ima osam dozvola za rad.

Obje su ruske banoke pale na ECB-ovu stres testu prije dvije godine, a VTB bi u austrijsku podružnicu trebao ubrizgati 200 milijuna eura da zadovolji regulatora. Iz Sberbanka na pitanje Poslovnog dnevnika do zaključenja broja nije pristigao odgovor na pitanje što namjeravaju s hrvatskom podružnicom pošto naše banke nisu pod nadzorom ECB-a. Komentar nije došao ni iz hrvatske Sberbanke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close