Viši rejting Hrvatske odrazio se i na Kentbank

Autor: Poslovni dnevnik , 13. studeni 2019. u 21:59
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

JCR Eurasia potvrdila rejtinge uz stabilne izglede.

Zahvaljujući poboljšanju kvalitete i strukture bilance, banci KentBank potvrđen je dugoročni kreditni rejting ‘A-’ i kratkoročni kreditni rejting ‘A-1’ uz ‘stabilne’ izglede za oba rejtinga, priopćila je ta banka. Rejting je potvrdio JCR Eurasia Rating, međunarodna institucija za kreditni rejting usmjerena na tržište Euroazije. Međunarodni rejtinzi u deviznoj i lokalnoj valuti KentBanka podignuti su na ‘BBB’ kao odraz povećanja kreditnog rejtinga dodijeljenog Hrvatskoj, naglašava se u objavi.

Na strani imovine KentBank bilježi rast udjela kredita u odnosu na dužničke vrijednosne papire čime se u prosjeku povećao prihod od kamata.

Pozitivno kretanje prihoda također je rezultat nominalnog rasta broja kredita i većeg udjela potpisanih kredita s većim prinosom za razliku od ulaganja u portfelj državnih obveznica i zapisa.

Na strani obveza banka KentBank je uspjela povećati udio depozita po viđenju i na taj način smanjiti troškove financiranja čime se povećala neto kamatna marža. “Iznimno smo zadovoljni što je u Hrvatskoj naš zaokret strategije prema alternativnim izvorima financiranja donio pozitivne rezultate što je u konačnici prepoznala agencija JCR Eurasia Rating.

Fokusirali smo se na plasman većeg broja različitih vrsta kredita kao i na ponudu odgovarajućih oblika štednje.

Vjerujem kako ovaj zamah možemo iskoristiti za još bolji uspjeh u nadolazećoj godini,“ izjavio je Murat Betoner, predsjednik Uprave KentBank banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close