Više neće biti banaka koje su ‘prevelike da bi propale’

Autor: Ante Pavić , 21. srpanj 2014. u 22:00
Britanci predlažu da banke povećaju rezerve za slučaj krize/FOTOLIA

Razlike među zemljama su prevelike pa neće biti brzog jedinstvenog rješenja za globalne banke.

Najbogatije zemlje svijeta okupljene u grupaciju G20 pokušat će u studenom u australskom Brisbaneu zauvijek raskrstiti s bankama koje su prevelike da bi propale, ili "too big to fail".

Riječ je o kovanici aktualiziranoj 2008. godine kada su države odlučile javnim novcem spašavati najveće banke nakon što je prepuštanje Lehman Brothersa vlastitoj bankrotiranoj sudbini ugrozilo svjetski financijski sustav. Zapadne vlade su nakon domino efekta propasti te američke banke krenule u spašavanje svojih banaka što je njihove države gurnulo u prezaduženost s kojom se danas teško bore. Zadatak čelnika G20 jest pronaći rješenje koje bi trebalo osigurati da se banke ubuduće ne spašavaju javnim novcem.

Mark Carney, guverner Bank of England i predsjednik Odbora za financijsku stabilnost (FSB), krovnog tijela nacionalnih regulatora, predložio je i obvezu 29 najvećih globalnih banaka da u rezervama drže određenu količinu novca koja bi služila za spašavanje u slučaju nevolje. Razlike među legislativama, bankarskim tradicijama i korporativnim struktiurama pojedinih zemalja G20 su, međutim, prevelike da bi se osiguralo jednostavno rješenje. Članovi Odbora, među kojima je prilično glasan Japan, protive se nekim Carneyevim prijedlozima, baš kao i Francuska ili Kina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close