Viša inflacija spustila Wall Street s rekordnih razina

Autor: Tomislav Pili , 14. rujan 2017. u 22:01
Foto: Thinkstock

Europska i američka tržišta dionica u četvrtak se blago ‘zacrvenila’.

Globalne burze u četvrtak su malo predahnule od dostizanja novih rekordnih razina nakon podataka iz Kine koji su obeshrabrili ulagače. Na europskim su burzama u četvrtak poslijepodne indeksi blago pali. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 15.45 sati u blagom plusu od 0,06 posto posto, koliko i pariški CAC koji je dohvatio 5220 bodova.

Obeshrabreni Kinom

Londonski FTSE indeks bio je istovremeno u minusu jedan posto, na 7307 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,25 posto, na 12.522 boda. Premda su u srijedu na Wall Streetu burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti, na većini europskih burzi cijene su u četvrtak pale jer je ulagače razočarao niz slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja iz Kine.

Promet u trgovini na malo, investicije u fiksni kapital, kao i tvornička proizvodnja porasli su u kolovozu manje nego što su analitičari procjenjivali. Premda analitičari ne očekuju značajnije usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, smatraju da će u drugom polugodištu rast biti ipak sporiji nego u prvom zbog povećanja troškova zaduživanja, odnosno strože monetarne politike.

I na azijskim se burzama jutros trgovalo oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 10.30 sati bio u minusu 0,1 posto, skliznuvši s najviše razine u 10 godina. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, na 19.807 bodova.

Na otvaranju trgovanja na Wall Streetu oslabili su i američki indeksi. Ponajviše zbog pada dionice Applea indeks Dow Jones izgubio je 17 bodova, odnosno oko 0,1 posto dok je S&P 500 ustuknuo 0,2 posto. Tehnološki Nasdaq gubio je 0,4 posto. Američki analitičari otvaranje “u crvenom” tumačili su bojazni ulagača da će podaci o inflaciji povećati pritisak na američku središnju banku da povisi kamatne stope. Naime, stopa inflacije u SAD-u u kolovozu je na godišnjoj razini iznosila 1,9 posto, nešto više od očekivanih 1,8 posto u anketi Reutersa.

Apple kao kočnica

Ipak, vrijedi spomenuti da su na Wall Streetu i u srijedu burzovni indeksi porasli, treći dan zaredom, i dosegnuli nove najviše razine u povijesti, dok je pad cijene dionice Applea ograničio dobitke. Dow Jones je ojačao na 22.158 bodova, dok je S&P 500 porastao na 2498 bodova, a Nasdaq indeks 0,09 posto, na 6460 bodova.

No, veći uspon indeksa spriječio je pad cijene dionice Applea, najvrjednije svjetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji. Cijena Applea pala je 0,8 posto, nakon što je taj tehnološki div dan prije predstavio tri nova modela iPhonea, uključujući i model X, kojim je obilježena deseta godišnjica prvog iPhonea na tržištu. Dio analitičara smatra da je pad cijene Applea posljedica visoke cijene modela X i kasnijeg nego što se očekivalo početka prodaje, tek početkom studenoga, dok drugi drže da su se ulagači jednostavno odlučili povući dobit s tržišta, s obzirom da je cijena dionice Applea od početka godine porasla 37 posto.     

Komentirajte prvi

New Report

Close