Većina fintecha nudi usluge, ali ne i proizvode

Autor: Bernard Ivezić , 13. studeni 2019. u 21:59
Antonio Šeparović, suosnivač Oradiana koji je 
izradio analizu o fintechima / MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL

Najveći fintech objavio svoje viđenje industrije.

Relativno malo produktno orijentiranih fintecha, pojava neobanaka i ulazak velikih financijaša na teren fintecha, otvaranje internih startupa u bankama i financijskim institucijama, prve pojave primjene umjetne inteligencije u financijama u Hrvatskoj, najava prvog IPO-a veličine domaćeg jednoroga Infobipa i jačanje kripto igrača glavni su trendovi u fintech industriji u Hrvatskoj. Sažetak je to trendova koje je na konferenciji “F2I – Future of Fintech & Insuretech” u Zagrebu predstavio voditelj tehnologije Oradiana Božidar Pavlović.

Oradian, najveći fintech po broju zaposlenih u Hrvatskoj, njih više od sto te jedan od najuspješnijih domaćih fintech startupa, koji je razvio cloud aplikaciju za mikrofinancijske institucije, složio je vlastiti pregled razvoja industrije u kojoj posluje za Hrvatsku “State of the fintech nation – Croatia 2019”. “U Hrvatskoj je sve više fintecha, ali kao i u ostatku softverske industrije i ovdje se mahom radi o tvrtkama koje na tržištu nastupaju kao softverske agencije, dok je broj fintecha, koji poput Oradiana nastupaju s proizvodima, znatno manji i bilo bi dobro za industriju da se taj broj poveća”, kaže Pavlović.

 

622 milijuna

kuna ili 83 milijuna eura uloženo u startupe u Hrvatskoj u 2019.

Dodaje da fintechi ne bi trebali biti zabrinuti zbog razvoja internih startupa, kao ni ulaska velikih banaka na teren fintecha, primjerice s aplikacijama za mobilno plaćanje. Pojašnjava da za to ima više razloga. “Mogućnosti u fintechima su veće i uzbudljivije pa vjerujem da su stručnjacima, a njih svi tražimo, danas finetchi zanimljiviji od klasičnih financijskih institucija. Usto, kapitala na tržištu ima mnogo, otvaraju se nove prilike u regtechu, insurtechu i proptechu, a i regulativa je povoljnija za finteche zbog PSD2 i open bankinga”, ističe Pavlović.

Navodi da se Hrvatska ove godine našla na visokom trećem mjestu u istočnoj Europi po investicijama u startupe s 83 mil. eura. “Ipak mahom zbog Rimca tako da tu još treba dosta razvoja”, zaključuje Pavlović.

Komentirajte prvi

New Report

Close