UniCredit otpušta 18.200 radnika, otkazi u Zabi

Autor: Ana Blašković , 12. studeni 2015. u 22:01
Poslovanje Zabe ubuduće će nadzirati direktno Milano, a ne više Beč/Marko Prpić/PIXSELL

Čelnik banke Federico Ghizzoni želi do 2018. dosegnuti godišnju dobit od 5,3 milijarde eura.

Talijanska grupacija UniCredit, u čijem je vlasništvu tržišni lider Zagrebačka banka, u sklopu novog strateškog plana i smanjenja troškova otpušta 18.200 zaposlenika diljem regije.

Rezanje troškova neće zaobići niti Hrvatsku, no u Zagrebačkoj banci ne očekuje se val otkaza. "Glavni ciljevi Strateškog plana koji je UniCredit grupa objavila su održiva profitabilnost od 5,3 milijarde eura dobiti u 2018. i organsko generiranje kapitala kojim bi se omjer osnovnog kapitala do kraja 2018. povećao s 10,5 posto na 12,6 posto", pojašnjavaju u Zagrebačkoj banci.

"Što se tiče otpuštanja 18.200 zaposlenika, većina tog procesa odvijat će se u Italiji, Austriji i Njemačkoj, dok će se prodajom podružnice u Ukrajini i planiranim zajedničkim ulaganjem s investicijskim fondom Santander Asset Management broj zaposlenika smanjiti za ukupno 6.000", dodaju u banci. Regija srednje i istočne Europe, uključujući i hrvatsko tržište "i dalje će ostati jedan od glavnih pokretača rasta za Unicredit".

Plan čelnika Feredricoa Ghizzonija je povratiti profitabilnost UniCredita do 2018. otpuštanjem oko 14 posto radne snage, od čega se oko 6000 odnosi prodaju ukrajinske podružnice i udjela u Pioneer Global Asset Managementu te restrukturiranje imovine koja daje loše rezultate. Strateški plan obuhvaća i pojednostavljenje organizacijske strukture koja se proteklih godina udvostručila u pojedinim dijelovima poslovanja kroz eliminaciju austrijskog 'podholdinga'.

Tako će ubuduće poslovanje članica grupe u srednjoj i istočnoj Europi umjesto Beča nadzirati direktno Milano što će smanjiti menadžment.  Posljednji kvartalni rezultati poslovanja, koji su objavljeni istodobno s novim strateškim planom UniCredita, pokazali su pad dobiti od 30 posto na 507 milijuna eura, dok su analitičari očekivali oko 431,6 milijuna eura profita. 

Komentirajte prvi

New Report

Close