UniCredit i Intesa opovrgnuli spajanje

Autor: Tomislav Pili , 04. listopad 2015. u 22:00
Izvršni direktor UniCredita Federico Ghizzoni/G. S./PIXSELL

Analitičari ne vjeruju da bi se moglo spojiti tri najveće talijanske banke.

Tri najveće talijanske banke – UniCredit, Intesa Sanpaolo i Banca Monte dei Paschi di Siena – demantirale su u petak napise tamošnjih medija kako se ispituju mogućnosti njihova spajanja.

Prema navodima poslovnog lista Il Sole 24 Ore koji se poziva na anonimne izvore, za sada nepoznata investicijska banka analizira spajanje UniCredita – vlasnika Zagrebačke banke – i Intese, vlasnika Privredne banke Zagreb. Njihovo  bi spajanje uključivalo izdvajanje UniCreditova poslovanja u Italiji. S njime bi se pak spojila Banca Monte dei Paschi di Siena, navodi taj list u vlasništvu talijanske udruge poslodavaca. No, glasnogovornici svih navedenih banaka demantirali su da se na takvom planu radi ili da postoji.

Talijanski analitičari ocjenjuju kako plan može biti izvediv samo u teoriji. Kako je u petak naveo analitičar Mediobance Riccardo Rovere, takva je kombinacija teško izvediva zbog teritorijalnog preklapanja, ne samo u Italiji. K tome, tu su i pitanja zaposlenih, dobivanja regulatornih dozvola u području tržišnog natjecanja te upravljanja, prenosi Bloomberg.

"Ako bi – kao što tisak sugerira – jedan od ciljeva takva spajanja bilo pronalaženje partnera za Monte dei Paschi kao što zahtijeva regulator, takav model vidimo vrlo složenim", dodaje u svom osvrtu Rovere. Podsjetimo, Monte dei Paschi najlošije je ocijenjena banka u lanjskom stres-testu Europske središnje banke. Tada je utvrđeno da joj nedostaje 2,1 milijarda eura kapitala.

Komentirajte prvi

New Report

Close