Unatoč jačanju kune štednja se popela do 240,4 milijardi kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 04. lipanj 2015. u 16:02
Kunski depoziti na godišnjoj su razini stagnirali, a na mjesečnoj pali jedan posto/Igor Kralj/PIXSELL

Pad na mjesečnoj razini od 0,8 posto analitičari pripisuju jačanju kune.

Ukupna štednja u hrvatskim bankama krajem travnja dosegla je 240,4 milijardi kuna, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB), što je gotovo tri posto više nego prije godinu dana, no i otprilike jedan posto manje nego krajem ožujka.

Ukupni depoziti u poslovnim bankama, koje čine depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti, u travnju ove godine bili su 6,65 milijardi kuna ili 2,8 posto viši nego krajem travnja lani. No, u odnosu na ožujak smanjeni su za gotovo dvije milijarde kuna ili 0,8 posto. Pad se, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) bilježi i u usporedbi s prosincem prošle godine, i to za više od četiri milijarde kuna, odnosno 1,6 posto. Kako navode iz RBA, snažan doprinos mjesečnom padu ukupnih depozita došao je od smanjenja ukupnih štednih i oročenih depozita. Oni su uz mjesečni pad od 2,02 milijarde kuna ili jedan posto, potkraj travnja iznosili 197,9 milijardi kuna.

 

2,16mlrd.

kuna porasli su valutni depoziti kućanstva

Na godišnjoj razini porasli su 1,4 posto, za 2,78 milijardi kuna. Kunski štedni i oročeni depoziti, koji su krajem travnja bili na razini od 34,8 milijarde kuna, zabilježili su mjesečni pad za 355,9 milijuna kuna (jedan posto), a na godišnjoj su razini stagnirali. Istodobno su valutni štedni i oročeni depoziti na mjesečnoj razini smanjeni za jedan posto ili 1,67 milijardi kuna, a na godišnjoj porasli za 2,77 milijardi kuna ili 1,7 posto te su krajem travnja iznosili 163 milijarde kuna.

"S obzirom da u ukupnim depozitima valutni štedni i oročeni depoziti imaju udio od 68 posto, aprecijacija kune u odnosu na euro na kraju travnja u odnosu na kraj ožujka od 0,7 posto dodatno je doprinijela mjesečnom padu nominalnog iskaza depozita izraženog u domaćoj valuti", ocjenjuju analitičari RBA.

Istovremeno, godišnjem rastu ukupnih štednih i oročenih depozita pridonijele su sve komponente. Depoziti kućanstva, koji čine 83,7 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, bilježe godišnji rast od jedan posto, prvenstveno uslijed povećanja rast valutnih depozita, za 2,16 milijardi kuna ili 1,5 posto. Istodobno su depoziti sektora osiguravajućih društva i mirovinskih fondova u travnju u odnosu na ožujak povećani za 457 milijuna kuna, 10,8 posto, a taj je rast na godišnjoj razini još izraženiji – za 821 milijun kuna ili čak 24 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close