Ulagače brine rast obvezničkih prinosa

Autor: Ana Blašković , 23. travanj 2018. u 22:00
Signaliziraju li viši prinosi kraj ere rasta dionica?/FOTOLIA

Prinos na 10-godišnju američku obveznicu dosegnuo gotovo tri posto.

Oči investitora uprte su u 10-godišnju američku obveznicu čiji se prinos penje prema pragu od 3 posto, razinu koja brine ulagače.

"Tri  posto je bitna psihološka razina za investitore i došla je u izniman fokus", rekao je za CNBC Roger Jones iz tvrtke London and Capital. 

Jučer je taj vrijednosni papir u jednom trenutku dosegnuo prinos od 2.9882 posto, tik do psihološke granice koja nije probijena od 2014. godine. Otada su prinosi uglavnom imali silaznu putanju zahvaljujući monetarnoj politici koja je posegnula i na obveznička tržišta u nastojanju da potakne oporavak gospodarskog rasta. Prema pisanju CNBC-a, dugotrajne intervencije naviknule su ulagače na ideju da će središnje banke jamčiti da će se uključiti krenu li stvari po zlu što je u konačnici dovelo do skoka dioničkih tržišta. 

Nakon što su 10-godišnji prinosi zaustavili silaznu putanju, postavlja se pitanje približava li se kraj dugotrajne ere rasta dionica. Analitičari ističu da se zdrava ekonomija odražava u višim prinosima koji se bi do kraja godine mogli popeti i prema 3,5 posto, no bojazan predstavlja psihološka granica jer je ta obveznica "benchmark" za cijelu lepezu financijskih instrumenata, uključujući hipoteke na američkom tržištu te barometar povjerenja ulagača. 

Viši prinosi ne signaliziraju samo da ulaganja u dionice postaju manje atraktivna već i na povećan rizik od bankrota pa time i eventualni rizik za ekonomiju. Na sužavanje profitnih marži kompanije mogu odgovoriti rezanjem troškova, među kojima su i plaće, ali i otpuštanjem zaposlenika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close