Ukidanje poticaja donosi krah mirovinske reforme

Autor: Tomislav Pili , 26. siječanj 2016. u 11:12
Na probleme mirovinskog sustava treba gledati cjelovito, ističu analitičari/Grgo Jelavić/PIXSELL

Intervencija u poticanje dobrovoljne mirovinske štednje fondovima se ne čini realnom.

Javna polemika o sudbini II. mirovinskog stupa tek se malo stišala, a već je otvorena nova fronta. Sada je su na meti dobrovoljni mirovinski fondovi nakon što su objavljeni izvaci iz dugo očekivanog programa ekonomskih reformi koji je za HDZ napravio njemački Ifo institut.

Jedna od preporuka te ugledne institucije jest i da država prekine poticati dobrovoljnu mirovinsku štednju, odnosno III. stup. Podsjetimo, država štednju u III. stupu potiče s 15 posto od iznosa uplaćenih sredstava tijekom godine, ali s maksimalnih 750 kuna. Poduzećima i obrtnicima država daje i poreznu olakšicu na uplate, ali je nejasno da li i to Ifo savjetuje ukinuti. U udruzi društava za upravljanje mirovinskim fondovima (UMFO) kažu kako im se takav prijedlog ne čini realnim te ga ne mogu staviti u kontekst jačanja mirovinske reforme s obzirom da je III. mirovinski stup integralni dio mirovinskog sustava.

 

15posto

od iznosa uplaćenog novca, ali do 750 kuna iznose državni poticaji

"Smatramo da bi intervencija takve vrste zapravo značila odustajanje od mirovinske reforme, što vjerujemo da nije bio cilj prijedloga", kažu u UMFO-u. U ukupno 24 otvorenih i zatvorenih dobrovoljnih fondova za dodatnu mirovinu štedi preko 265.000 građana, a ukupna imovina fondova  krajem prošle godine dosegla je 3,7 milijardi kuna. Pod uvjetom da svi članovi iskorištavaju pravo na maksimalne poticaje, iz proračuna na njihove mirovinske račune godišnje sjeda 200 milijuna kuna.

U posljednjih 13 godina članovi su ostvarili i prosječni godišnji prinos od 6,6 posto nastao ulaganjem u vrijednosnice. "Poticanjem građana na ovakav vid štednje sustavno se rješavaju problemi unutar našeg mirovinskog sustava, kreirani negativnim demografskim trendovima, kao i malim mirovinama iz I. mirovinskog stupa", dodaju u UMFO-u. Analitičar portala Hrportfolio Iztok Likar ističe da se na problem mirovinskog sustava treba gledati cjelovito. "Stoga treba pronaći rješenje koje obuhvaća promjene u svim mirovinskim stupovima. Ukidanje poticaja za treći stup bila bi samo parcijalna intervencija", smatra Likar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close