U što investirati u 2016. godini?

Autor: Poslovni.hr , 04. siječanj 2016. u 13:48
Foto: Thinkstock

Gospodarska situacija u najvažnijim gospodarstvima na svijetu se vjerojatno neće značajno promijeniti.

Nakon burne 2015. godine u kojoj je CHF naglo ojačao a cijena nafte pala dodatnih 25%, slijedi nam još jedna neizvjesna godina u kojoj su mogući značajni pomaci vrijednosti energenata, valuta, dionica i ostalih financijskih instrumenata.

Valute

Gospodarska situacija u najvažnijim gospodarstvima na svijetu se vjerojatno neće značajno promijeniti. Američko gospodarstvo rasti će umjerenim tempom dok će gospodarstva Kine, Japana i eurozone rasti sporije od očekivanja i želja gospodarstvenika i vlada navedenih zemalja. Radi toga će, za razliku od većine centralnih banaka koje će i dalje provoditi vrlo labavu monetarnu politiku, američka centralna banka u tijeku godine kamatne stope podići još nekoliko puta. To će vjerojatno uzrokovati dodatno jačanje američkog dolara u odnosu na većinu drugih valuta a pogotovo u odnosu na euro jer se nagađa da će Europska centralna banka morati dodatno spuštati već rekordno niske kamatne stope. Moguće je da će u tijeku godine američki dolar barem na kratko postati jači od eura.

Budući da je stopa inflacije u Švicarskoj vrlo niska te prijeti deflacija, moguće je da će švicarska centralna banka biti prisiljena agresivnije djelovati kako bi oslabila i dalje precijenjeni CHF. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je naizgledniji scenarij kretanja tečaja CHF slabljenje od nekoliko posto.

Dionice

Nakon 2015. godine koju je američki SP500 indeks završio na istoj razini koju je počeo, vjerojatno nas očekuje dobra godina. Razlog izostanku rasta je bila prilagodba na prestanak ubizgavanja novca u financijski sustav i strah od posljedica prvog podizanja kamatnih stopa nakon gotovo cijelog desetljeća. No upravo je podizanje kamatnih stopa znak da je sada čak i pretjerano oprezna američka centralna banka uvjerena da je američko gospodarstvo u dobrom stanju te da će u ovoj godini situacija nastaviti popravljati. Na temelju toga očekuje se rast vrijednosti glavnih američkih indeksa od barem 5-10%. Dionice na razvijenim europskim tržištima bi mogle porasti za nijansu više na temelju labave monetarne politike u Europi.

Zlato

Sa nastavnom podizanja kamatnih stopa u SAD-u čuvanje vrijednosti u zlatu, koje ne donosi nikakav prinos, postajati će sve manje privlačno. Mnogi vlasnici zlata odlučivati će se na prodaju i ulaganje kapitala u druge investicijske klase što će vjerojatno uzrokovati pad cijene zlata sa sadašnjih 1074$ na ispod 1000$ po unci.

Nafta

Već nekoliko tjedana cijena BRENT nafte ne uspijeva pasti ispod razine od približno 35$ što možda ukazuje skori završetak padajućeg trenda. Za sada nafte na tržištu još uvijek ima previše te je uvijek moguć dodatan pad cijene od nekoliko posto, no investitori i špekulanti uvijek promatraju dugi rok te bi vrlo brzo mogli ponovno masovno kupovati naftu. Naime, na globalnoj razini proizvodni kapaciteti su samo nekoliko posto veći od trenutne potražnje koja iz godine u godinu stabilno raste. U takvoj situaciji pad kapitalnih ulaganja u nafte bušotine i ostalu infrastrukturu od 30% u 2015. godini i očekivani pad od dodatnih 20-30% u ovoj godini će prije ili kasije uzrokovati nestašicu te nagli rast cijene crnog zlata. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi na temelju očekivane nestašice u budućnosti vrlo brzo moglo doći do značajnije kupnje naftnih ugovora što bi moglo uzrokovati rast cijene od čak nekoliko desetaka posto u tijeku godine.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Investirati u web domene! Određeni tipovi domena su već godinama izrazito stabilna investicija i njihova vrijednost raste u velikim postocima.
Dok je negdje ROI od 2 nezamisliv, u domainingu je to to zanemarivo nizak ROI ako se radi o manjoj investiciji. Profit od 50% u godinu dana je u domainigu nešto sasvim normalno i kod velikih investicija. Govorim samo o najsigurnijim tipovima domena za ulaganje koji imaju izrazito stabilnu floor price. Kod manjih i rizičnijih ulaganja ROI od 50-100 je uobičajen. Ta ulaganja sa visokim ROI-om su rizična samo ako ne znate što radite. Sa $50 nije teško zaraditi $1000 ili čak $5000 dolara, iako se treba malo potruditi.
S druge strane, kupnjom određenih kategorija skupljih domena profit od 50% ili više % u godinu dana je skroz realan. Bitno je znati koje su to kategorije, a ja ih ovdje neću promovirati 🙂
Domaining je vid investiranja kojem se okreće sve više i više investitora i koji bi mogao doživjeti svoj boom u idućih 2-3 godine.


Ne investirati u graditelje ni brodare jer ce vecina propasti ili akumulirati gubitke.
Dakle najmudrije investicije su u VDKT,ULPL,HT,BELJE i mozda ERNT.
Tu ocekujem platiti porez dogodine. Ne bjezim od poreza jer time pomazem novu vladu.

Ti si do neki dan tehniku hvalio, što bi da si okrenuo ploču?

u povrat svih kredita i obaveza…

Kazes ne investirati u graditelje i brodare i onda nabrojis vdkt i ulpl, wtf?

New Report

Close