Tesla banku Norvežani preuzeli za milijun eura

Autor: Ana Blašković , 19. studeni 2014. u 14:24
Predsjednik uprave Tesla banke Zvonko Agičić. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

S Tesla bankom B2 Holding dobiva bankarsku licenciju u Hrvatskoj, posljedično i u svim zemljama Europske unije.

Tesla štedna banka, najmanji kreditor sa samog začelja ljestvice, postigla je ono na čemu joj mogu zavidjeti i daleko veći igrači; pronašla je investitora.

Riječ je o norveškom B2 Holdingu iz Osla koji je s najvećim dioničarima postigao dogovor o kupnji 55 posto dionica banke, a vrijednost transakcije iznosi milijun eura.Nakon što su većinski dioničari, Fond za razvoj Republike Srbije i AP Vojvodina, dogovorili s norveškom kompanijom prodaju, transakciju tek treba odobriti Hrvatska narodna banka. "Investitor će regulatoru poslati zahtjev za stjecanje kvalificiranog udjela i predstaviti poslovni plan za razvoj banke nakon čega je odluka na HNB-u", rekao je Poslovnom dnevniku predsjednik Nadzornog odbora Ratko Bajakić. Doznajemo da razvojni plan banke uključuje u prvom koraku nasušno potrebnu dokapitalizaciju od najmanje 10 milijuna eura kako bi se pokrili akumilirani gubici i pokrenuo kreditni zamašnjak.

"Bude li pozitivan ishod, ovo bi moglo donijeti jako dobro rješenje problema na kojem se dugo i naporno radilo", kaže Bajakić koji je glavni nadzornik od travnja ove godine. Tesla banka ambiciozno je zamišljeni projekt koja je ulaskom srpskih fondova 2011. u A štednu banku trebala postati razvojna banka i potpora povratka Srba u Hrvatsku. To joj je od prvog dana donijelo epitet 'srpske banke' iako je njezin čelnik Zvonko Agičić opetovano ponavljao da banka ne može i neće raditi po etničkim već tržišnim principima. No, ponajviše zahvaljujući krizi planovi se nisu ostvarili i banka se nije uspjela postaviti na tri ključna stupa dioničara: domaće i inozemne fondove, potom tvrtke i pojedince s većim udjelima te individualne dioničare. Uz spomenute fondove, najveći dioničari su Agrokovova Zvijezda s 10,8 posto, Končar sa 9,4 posto, Đuro Đaković i Sladorana Županja sa 5,4 posto.

Svi zajedno uspjeli su prikupiti tek 4,8 milijuna eura kapitala. Pokazalo se da je to nedovoljan kapital. Nije uplaćen veći kapital jer svi oni koji su bili predviđeni da sudjeluju kao dioničari, nisu uplatili, uključujući i državu Hrvatsku", požalio se prošli tjedan na press konferenciji tajnik za financije AP Vojvodine Zoran Radoman, a prenosi srpski Blic. "Pokazalo se da tako nedovoljni obim kapitala dovodi do gubitaka u poslovanju u 2012. i 2013. godini", dodao je. Prema njegovim riječima, tijekom ove i prošle godine iz Srbije je u HNB dva puta stizala uvjeravanja da je stabilizacija i opstanak banke, dakle dokapitalizacija, interes njezinih najvećih dioničara. No, početkom srpnja državni fond pozvao je pokrajinski na zajedničku prodaju vlasništva. "Ponudu je dao B2 Holding AS iz Osla: 8,73 eura po dionici. Nakon toga je ovlašteni predstavnik pregovarao sa ponuđačem i dobijena je nova ponuda: 13,2 eura po dionici.

To znači da će dionice Fonda za razvoj Republike Srbije i AP Vojvodine, ukupno 75.728 dionica, biti prodano za milijun eura", rekao je Radoman nezadovoljan što je otezanje donošenja odluke rezultiralo gubitkom kapitala pa je u odnosu na uloženo kupac platio 31 posto. Hoće li u slučaju uspješnog preuzimanja uslijediti ponuda za preuzimanje dionica i ostalim vlasnicima tek ostaje vidjeti.Ulazak u Tesla banku B2 Holdingu nije prvi posao u Hrvatskoj. Osim zagrebačke podružnice B2 Holding Kapital za upravljanje potraživanjima i faktoringom, početkom studenog taj norveški investitor kupio portfelj loših kredita Hypo grupe u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori. U srpnju je preuzeo poljsku Ultimo spolka z o.o. koja se bavi otkupom potraživanja i naplate u bankarstvu, telekomunikacijama, financijskom posredovanju i komunalnom sektoru.

Za razliku od ostalih akvizija, uspješno preuzimanje Tesla banke značajnije je u vidu dobivanja bankarske licencije u Hrvatskoj, posljedično i u svim zemljama Europske unije. Direktor B2 Holding Kapitala Ilija Plavčić u utorak nam je ostao nedostupan za komentar.Potraga za strateškim investitorom u Tesla banci traje već dugo nakon što je postalo jasno da postojeći dioničari nisu zainteresirani za jaču financijsku potporu. U jesen prošle godine zahtjev regulatoru uputila je španjolska grupa Bandenia Banca Privada da bi ubrzo povukla dokumentaciju. Bez investitora i kapitala Tesla banka nikad za pravo nije krenula u kreditiranje i generiranje prihoda pa godinama akumulira gubitke. Samo ove godine do kraja rujna banka je skupila gotovo pet milijuna kuna gubitka uglavnom na 'hladni pogon', a ukupna imovina pala je na tek 11,2 milijuna kuna što ju čini 26 puta manjom od prve veće Primorske banke.  

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ako takva banka s brdom problema može naći investitora što će tek biti kad se netko zainteresira za malu banku bez dugova i kostura koja radi s dobiti kao npr. Slatinska banka.

Banke su svojevrsne “svete krave” suvremenoga društva. Kada se njihovo poslovanje ugrozi lošom poslovnom politikom, tada se u pomoć zaziva država.

New Report

Close