Teško se razlikuje korištenje vozila u poslovne i privatne svrhe

Autor: Poslovni.hr , 14. ožujak 2010. u 22:00

Porezno dopuštena stopa amortizacije za osobne automobile iznosi 20 posto, ali je porezno priznata i ona od 40 posto

Nabava osobnog automobila iz vlastitih sredstava, putem kredita ili financijskog leasinga podrazumijeva primitak računa s nabavnom vrijednošću automobila i s pripadajućim PDV-om od 23%. Poduzetnik je dužan od iskazanog PDV-a na računu 70% iskazati kao pretporez, a ostatak od 30% iskazanog PDV-a s računa povećava nabavnu vrijednost automobila i čini njegovu knjigovodstvenu vrijednost. Na tako iskazanu knjigovodstvenu vrijednost vrši se obračun amortizacije. Porezno dopuštena stopa amortizacije za osobne automobile iznosi 20%, ali je porezno priznata i dvostruka stopa amortizacije od 40%.

Dvije mogućnosti
Nakon nabavke automobila i evidentiranja iste u poslovnim knjigama poduzetnika, počinje se s korištenjem automobila, što je vezano uz nastanak različitih troškova. Budući da korištenje osobnih automobila prelazi iz poslovne u privatnu sferu, što je često teško razlučiti, zakonodavac je propisao dvije mogućnosti za evidentiranje i porezno opterećenje ovih troškova. Ako se osobni automobil koristi i u poslovne i u privatne svrhe zaposlenika, prva mogućnost je da se na osnovi korištenja osobnih automobila utvrđuje plaća kao primitak u naravi. Plaća se utvrđuje u visini 1% nabavne vrijednosti automobila uvećane za PDV, neovisno o opsegu korištenja automobila. Kod nabave automobila na operativni leasing, plaća se utvrđuje u vrijednosti 20% rate leasinga uvećano za PDV, neovisno od opsega korištenja automobila. Plaća se može utvrđivati i na osnovi stvarnog korištenja osobnog automobila na način da se po prijeđenom kilometru za privatne potrebe obračunava 2 kune na ime plaće, u čemu je već sadržan PDV, te se izračunava preračunatom stopom iz 2 kune po kilometru. Ovako obračunata plaća s pripadajućim PDV-om predstavlja neto plaću na koju je potrebno obračunati doprinose, porez i prirez. Stvarni trošak za poduzetnika predstavljaju davanja na obračunatu neto plaću, kao i obračunati PDV na osnovicu za utvrđivanje plaće, dok je sama neto plaća bez PDV-a samo obračunska jedinica. Ako se utvrđuje plaća kao primitak u naravi, svi troškovi vezani uz korištenje automobila su 100% porezno priznati.

Osobni automobil
Iskazani PDV na računima za troškove se u vrijednosti od 70% priznaje kao pretporez, a ostatak od 30% iskazanog PDV-a na računu povećava trošak korištenja osobnog automobila, ali je u cjelosti zajedno s osnovnim troškom s računa porezno priznati trošak. Ako se osobni automobil koristi isključivo u poslovne svrhe, mogućnost koja stoji na raspolaganju poduzetniku je da na osnovi korištenja osobnih automobila ne obračunava plaću u naravi. U tom slučaju, troškovi nastali u svezi s korištenjem osobnih automobila utječu na osnovicu poreza na dobitak. Iskazani PDV na računima za troškove se u vrijednosti od 70% priznaje kao pretporez, a ostatak od 30% iskazanog PDV-a na računu povećava trošak korištenja osobnog automobila. Tako nastali trošak uvećan za 30% iskazanog PDV-a na računu prilikom obračuna osnovice poreza na dobit ne predstavlja 100% porezno priznati trošak kao u slučaju obračunavanja plaće od primitaka u naravi. Porezno priznato je 70% troškova, dok 30% tako obračunatih troškova povećava osnovicu poreza na dobitak. U ovom slučaju ne treba zaboraviti niti trošak amortizacije, koji je također porezno priznat u visini 70% svoje vrijednosti. Izuzetak od ovog pravila su troškovi osiguranja i kamata, koji su 100% porezno priznati troškovi. Ako se ne obračunava plaća u naravi, potrebno je voditi evidenciju o prijeđenim kilometrima.

Evidencija

Po kilometru 2 kune
Za poduzetnika je važno naglasiti da u svakom slučaju treba donijeti Odluku o davanju automobila na korištenje, te u njoj naznačiti na koji način će se utvrđivati primitak u naravi. Kod utvrđivanja plaće na osnovi stvarnog korištenja (2 kune po prijeđenom kilometru), potrebno je voditi evidenciju o prijeđenim kilometrima i vremenu korištenja iz koje je vidljivo koliko se vozilo koristi za poslovne a koliko za privatne svrhe, dok u ostalim slučajevima ta obveza ne postoji.

Komentari (2)
Pogledajte sve

vladimir9, 13.11.2010. u 18:47
mene bi zanimalo nisu li svi troškovi porezno priznati u slučaju da se vozilo koristi isključivo za obavljanje registrirane djelatnosti (isto i amortizacija)???
Hvala

samo ako si registriran za tu djelatnost (usluge prijevoza i sl.).

Poštovani,

kako ste naveli da
“Tako nastali trošak uvećan za 30% iskazanog PDV-a na računu prilikom obračuna osnovice poreza na dobit ne predstavlja 100% porezno priznati trošak kao u slučaju obračunavanja plaće od primitaka u naravi. Porezno priznato je 70% troškova, dok 30% tako obračunatih troškova povećava osnovicu poreza na dobitak.”

mene bi zanimalo nisu li svi troškovi porezno priznati u slučaju da se vozilo koristi isključivo za obavljanje registrirane djelatnosti (isto i amortizacija)???
Hvala

New Report

Close