Švicarski referendum o zlatu prijeti da zavije Hrvate u crno

Autor: Tomislav Pili , 28. listopad 2014. u 22:00
Kampanja za referendum počela je prošlog tjedna/REUTERS

Prolazak referenduma ograničio bi središnju banku i izazvao jačanje franka.

Švicarski franak opet prijeti da izmakne kontroli, na užas hrvatskih građana zaduženih u toj valuti.

Naime, nakon jednogodišnje pripreme, krajem prošlog tjedna u Švicarskoj je započela kampanja za referendum na kojem će građani 30. studenog odlučiti o sudbini zlatnih rezervi švicarske središnje banke (SNB). Referendumsku inicijativu pokrenula je desna Švicarska narodna stranka koja je već uspješno pokrenula inicijativu zahtijevajući zabranu gradnje džamija. Sada traži zaštitu švicarskog zlata.Inicijativa pod nazivom "Spasimo naše zlato" ima tri glavna zahtjeva. Prvi je da 20 posto imovine središnje banke bude u zlatu, a drugi je da svo zlato bude pohranjeno u Švicarskoj jer je sada trećina pohranjena u Engleskoj i Kanadi. Na kraju, SNB-u bi se zabranila prodaja zlatnih rezervi. Prvi zahtjev ujedno je i najkontroverzniji.

Naime, da bi udovoljila tom zahtjevu, SNB bi morala u sljedećih pet godina kupiti dodatnih 1500 tona zlata što bi imalo dvije posljedice. Prva je skok cijene zlata, a druga je napuštanje sadašnje politike vezanja tečaja franka za euro i značajno jačanje švicarske valute.Naime, da bi kupila zlato, središnja banka morala bi prodavati eure koji čine većinu njezinih deviznih rezervi teških 500 milijardi franaka. To bi učinilo značajni pritisak na euro i dovelo bi do posljedičnog rasta tečaja franka prema euru. Ipak, u ovaj scenarij malo tko vjeruje, barem u ovom trenutku. Inicijativi se snažno protivi vlada u Bernu te središnja banka koja tvrdi da bi je zahtjevi švicarskih narodnjaka značajno ograničili u oblikovanju monetarne politike.

Prema prvim anketama, referendum ne prolazi jer bi za inicijativu glasalo 45 posto birača. K tome, tamošnji analitičari smatraju da će podrška inicijativi opadati kako se bude bližio dan glasovanja.Ukoliko rezultati referenduma budu pozitivni i usvojeni, to bi znatno povećalo troškove SNB-a te bi ujedno ograničilo fleksibilnost središnje banke, ocjenjuju analitičari Raiffeisen banke. "Međutim, tržišni tečaj EUR/CHF je trenutno stabilan te se očekuje da će takav i ostati.

S obzirom na geopolitičke nestabilnosti kapital je uglavnom usmjeren na sigurna utočišta dok ekspanzivna monetarna politika Europske središnje banke ne dopušta ekspanziju prinosa i širenje spreadova između eurozone (Njemačka) i Švicarske u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju. Stoga bi se tržišni tečaj EUR/CHF u narednih tri do šest mjeseci trebao zadržavati oko razine od 1,21 franka za euro", tvrde RBA analitičari.Podsjetimo, jačanje švicarskog franka tijekom 2011. donijelo je mnoštvo problema Hrvatima zaduženima u u toj valuti. Prema posljednjim podacima, 17 posto kredita u "švicarcu" djelomično je ili potpuno nenadoknadivo.

Komentari (3)
Pogledajte sve

toplo se nadam kako ovaj puta država neće spašavati lakovjerne korisnike kredita…jadni, nisu imali pojma!

Ajmo jos malo crnila:
“Generacijska solidarnost se na primjeru vaše generacije igra zadnji puta u novijoj povijesti ove zemlje, a nakon toga dolaze nova pravila pa za svoju mirovinu i za mirovinu mojih vršnjaka i mlađih od mene morat ćemo zaraditi na neki drugi način”, istaknuo je Milanović kao gost na 11. redovnoj izvještajnoj skupštini HSU-a.

Ovo je protuustavno pitanje.

Pitajte Grbina, Šeksa, Bauka, Milanovića i slične.

Švicarci pojma nemaju.

New Report

Close