Svi dioničari UniCredita podržali dokapitalizaciju

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 15. siječanj 2017. u 22:00
Jean Pierre Mustier dobio zeleno svjetlo

Najveća talijanska banka mora prikupiti 13 mlrd. €.

Odluka o planiranoj dokapitalizaciji UniCredita, najveće talijanske banke, u iznosu od 13 milijardi eura jednoglasno je podržana na dioničarskom sastanku održanom u četvrtak Provedba je najavljena za početak ožujka, a nagađa se i da bi UniCredit dionice mogao nuditi s velikim popustom i cijenom koja bi se kretala između 1,2 i 1,3 eura.

Usporedbe radi, u četvrtak je cijena dionice iznosila 2,6 eura.Na provjeri otpornosti na moguće nepovoljne uvjete poslovanja, poznatijem kao stres testu kojem su podvrgnute sve veće europske banke, a koji je provela Europska središnja banka (ECB), UniCredit se našao i u skupini banaka s najslabijim rezultatom. Cijena dionice UniCredita u jednom dijelu 2016. godine bila je manja za polovicu vrijednosti, da bi se u posljednjem kvartalu oporavila za četvrtinu i to jednim dijelom zahvaljujući objavi novog strateškog plana poslovanja iz prosinca.

Uslijed navedenih okolnosti, novi izvršni direktor UniCredita Jean-Pierre Mustier je nakon preuzimanja dužnosti u srpnju pokrenuo veliku stratešku analizu poslovanja banke u sklopu koje je do sada prodan dio imovine radi jačanja kapitalne baze. Ipak, planirane uštede uključuju i ukidanje oko 14 tisuća radnih mjesta do kraja 2019. Prošla godina je za talijanski bankovni sektor bila poprilično turbulentna.

Povjerenje ulagača u Italiji poljuljao je pad vlade premijera Mattea Renzija potkraj prošle godine, no situacija se u međuvremenu nešto popravila nakon što je nova vlada odobrila plan podrške posrnulom bankarskom sektoru vrijedan 20 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close