Stranci ludi za španjolskim obveznicama

Autor: Tomislav Pili , 23. travanj 2014. u 17:11
Prinos pao na tri posto/REUTERS

Prinos na 5-godišnje obveznice niži od prinosa na istovjetne američke vrijednosnice.

Snažna potražnja investitora za obveznicama perifernih članica eurozone učinila je španjolski dug apsolutnim pobjednikom.

Prema podacima španjolskog statističkog ureda koje prenosi Financial Times, inozemne kupnje španjolskih obveznica porasle su sa 70 milijardi eura početkom 2012. na trenutnih 182 milijarde eura.To je vrlo blizu rekordnoj vrijednosti od 188 milijardi eura dostignutoj prije tri godine. Iako investitori sve više kupuju i talijanske obveznice, a Portugal i Irska – zemlje koje su morale zatražiti financijsku pomoć – također bilježe sve veći interes stranaca za svoj dug, Španjolska uvjerljivo vodi po udjelu nerezidenata.

Prinos na 10-godišnje obveznice s Pirineja prošli je tjedan pao ispod 3,1 posto što je razina posljednji put viđena 2005. godine. K tome, prinos na 5-godišnje obveznice pao je ispod prinosa na istovjetne američke obveznice. Huw Worthington, analitičar za obveznička tržišta u banci Barclay's, pojašnjava kako je Španjolska u očima stranih investitora percipirana kao zemlja koja je puno brže provela reforme od ostalih rubnih članica. Povratak povjerenja ulagača u dužničke papire koji su do prije nekoliko godina svi željeli izbjeći rezultat je monetarne politike ECB-a i špekulacija o novim poticajima financijskom tržištu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close