Stabilizacija tečaja dolara nakon teškog tjedna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2014. u 14:30
Thinkstock

Dolar je ojačao u današnjem trgovanju na međunarodnim deviznim tržištima prema drugim vodećim valutama, u kontekstu blagog oporavka cijena dionica nakon vala rasprodaja koje su zahvatile globalna tržišta ovoga tjedna.

Dolar je ojačao u današnjem trgovanju na međunarodnim deviznim tržištima prema drugim vodećim valutama, u kontekstu blagog oporavka cijena dionica nakon vala rasprodaja koje su zahvatile globalna tržišta ovoga tjedna.

Tečaj dolara ojačao je 0,2 posto prema euru, kojim se tako trgovalo po 1,2787 dolara. Tečaj američke prema japanskoj valuti ostao je više-manje nepromijenjen, na 106,38 jena, odskočivši s najniže razine u pet tjedana od 105,19 jena, na koju se bio spustio sredinom tjedna.

Fokus tržišta tijekom dana preusmjerit će se na govor predsjednice američke središnje banke Fed Janet Yellen. Sudeći prema ovotjednim napisima u medijima, Yellen i nadalje iskazuje povjerenje u američki gospodarski oporavak.

Tečaj dolara postojano je jačao prema drugih vodećim svjetskim valutama od sredine srpnja, no na putu je najvećeg dvotjednog gubitka od rujna prošle godine, nakon što su u protekla dva tjedna tržištima teške glavobolje zadale brige oko globalnog rasta i njegova utjecaja na izglede za kamatne stope u SAD-u.

Najnoviji dobri gospodarski pokazatelji iz SAD-a zasad su umirili ulagače na tamošnjem tržištu dionica.

"Zaustavljen pad na Wall Streetu zasad je pomogao tečaju dolara, no teško je reći je li nestala nesklonost riziku. Više to vidim kao prirodni oporavak tečaja dolara", kazao je trgovac devizama u japanskoj banci u Tokiju. Dolar je, kako dodaje, posljednjih dana toliko oslabio prema jenu da bi u nekom trenutku svakako morao ojačati, no prinosi na američke državne obveznice još su vrlo niski, pa bi svako jačanje dolara moglo naići na prepreke i iščeznuti.

Što se tiče raspoloženja u eurozoni, ono je ostalo prigušeno, no situacija na tržištima na periferiji eurozone stabilizirala se nakon blagih početnih prodaja, pružajući tako podršku euru.

Zabrinutosti oko nove serije dužničkih problema, potaknute posljedicama izostalog rasta i niske inflacije na državne financije, među glavnim su pokretačima ovotjednih rasprodaja. Pa ipak, sve to događa se u okolnostima okončanja Fedova programa kupovina obveznica, planiranog za ovaj mjesec.

Komentirajte prvi

New Report

Close