‘Smiješna’ obveznica među najboljim ulaganjima

Autor: Tomislav Pili , 27. prosinac 2019. u 11:28
Mirovinski fondovi i osiguravatelji glavni kupci/ SHUTTERSTOCK

Iako su 2017. neki odmahivali rukom na stoljetnu obveznicu, 2019. donijela je 50 posto povrata.

Dionice, posebno na razvijenim tržištima, ove su se godine pokazale kao odlično ulaganje, no dobar su izbor bile i neke obveznice, unatoč povijesno niskim prinosima.

To posebno vrijedi za jedno izdanje koje su analitičari i neki investitori gledali u čudu kada se pojavilo smatrajući ga najboljim dokazom izokrenutih kriterija na financijskom tržištu.

Kiseli smiješak
Radi se o stoljetnoj austrijskoj obveznici. Plasirana je 2017. godine i dospijeva 2117. godine, a unatoč iznimno dugoj ročnosti, na početku je donosila svega 2,1 posto prinosa.

Kako piše Financial Times, iako su neki investitori prilikom izdavanja te obveznice odmahivali rukom, tijekom 2019. njihovo ismijavanje pretvorilo se u kiseli smiješak. Nakon što je krajem kolovoza potražnja za obveznicama dosegla vrhunac, prinos je pao na svega 0,9 posto. S obzirom da se cijena i prinos kreću u suprotnim smjerovima, ulagači koji su kupili tu obveznicu u jednom su trenutku bilježili 87 posto rasta svog ulaganja.

 

0,9 posto

iznosi prinos na austrijsku obveznicu koja dospijeva daleke 2117. godine

Nakon što je ujesen potražnja za obveznicama ponešto usporila, izdanja najduže ročnosti bila su najviše pogođena. Unatoč tome, ulagači u stoljetnu austrijsku obveznicu za 2019. bilježe vrlo lijepih 50 posto rasta svoje investicije. No, investitori se nadaju da će u idućih 97 godina ipak bilježiti manje oscilacije svog ulaganja u to izdanje. Podsjetimo, glavni kupci obveznica duge ročnosti su mirovinski fondovi i osiguravatelji koji trebaju takva izdanja radi udovoljavanja svojim dugoročnim obvezama.    

Manje od Italije
I dok je zarada na posuđivanju novca Austriji ipak očekivana, dobar rezultat mogli su ostvariti čak i investitori u grčki dug. Još 2012. toj državi nitko nije želio posuditi novac, a ove godine prinos na grčku 10-godišnju obveznicu pao je na svega 1,12 posto što je niže od prinosa na istovjetnu talijansku obveznicu.

K tome, za kratkoročnije obveznice plasirane u listopadu investitori su čak plaćali grčkoj vladi da joj posude novac. Podaci s obvezničkog tržišta pokazuju da su ulagači u 10-godišnju grčku obveznicu ove godine ostvarili prinos od 23 posto.

Još su bolje prošli oni koji su imali hrabrosti kupiti tu obveznicu 2015. godine, na vrhuncu političke krize. Do sada je njihovo ulaganje čak utrostručeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close