Slovenski regulator ponovno odlučuje o Adrisu i Savi Re

Autor: Jadranka Dozan , 22. kolovoz 2017. u 08:06
Predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović/Davor Puklavec/PIXSELL

Rovinjska tvrtka ima 20% slovenskog osiguravatelja, a novi zahtjev za povećanje do 33% uputila je sama.

Je li drugi pokušaj ishođenja suglasnosti za povećanje vlasničkog udjela u slovenskoj osigurateljnoj kompaniji Sava Re za Adris grupu ispao uspješniji od prvoga, vodstvo rovinjske kompanije trebalo bi dobiti odgovor ovih dana.

Prema neslužbenim informacijama slovenskog portala Siol.net, stručni savjet Agencije za nadzor tržišta osiguranja (AZN) jučer je trebao raspraviti i odlučiti o Adrisovu zahtjevu za povećanjem udjela do praga za preuzimanje od 33 posto.  Adris otprije drži približno petinu dionica slovenske Save Re, dok je najveći vlasnik država koja zajedno sa svojim fondovima drži oko 40 posto udjela. U drugi pokušaj dobivanja dozvole Adris je krenuo ljetos, i to sam, nakon što mu je prva odbijenica (lani) bila obrazložena upravo činjenicom da je nastupao zajedno s Croatia osiguranjem.

Naime, prema tadašnjoj ocjeni slovenske strane, CO je previše izložen hrvatskim državnim obveznicama, koje su smatrali potencijalnim izvorom rizika za slovensko tržište osiguranja. Ili možda samo izlikom za odbijenicu, to prije što je poznato da je hrvatska kompanija naišla na zid i u pogledu zastupljenosti u Nadzornom odboru.  U Adrisu su ljetos, potvrđujući ponovljeni zahtjev, rekli kako "ostaju pri ambiciji da u poslovima kojima se bave, pa i u sektoru osiguranja, budu vodeći u regiji".

Vezano uz jučerašnje pisanje slovenskog portala, kažu da nemaju nikakvih informacija. Stručni savjet AZN-a ima pet članova, a odnedavno je, navodno, u njemu povećan utjecaj Vlade Mire Cerara, koji je više-manje od samog početka bio nesklon Adrisovu jačanju u Savi Re. Sergej Simoniti koji predsjeda Savjetom Agencije je nakon spekulacija da se namjerava isključiti iz odluke o Savi Re zbog mogućega sukoba interesa opovrgnuo takve glasine.

Inače, smatra se da on ne vidi prepreke odobrenju za Adris. Istodobno, u Sloveniji Adris slovi za kompaniju koja u tom projektu ima jake lobiste, mada se to u dosadašnjem tijeku baš i nije pokazalo učinkovitim.

Dok se Cerarovoj Vladi spočitava da zapravo ne zna je li Sava Re za nju strateška kompanija ili bi je prodala, navodno interes za nju raste. Oko Adrisa se pak roje spekulacije o njegovim stvarnim planovima u Sloveniji. Od toga da želi steći licencu za povećanje vlasništva u Savi Re samo kako bi povećao vrijednost imovine u osiguravateljnom biznisu koji bi na kraju prodao, pa do toga da se priprema za preuzimanje druge po veličini slovenske osiguravajuće grupe, piše siol.net.

Komentirajte prvi

New Report

Close