Sigurna ulaganja idu k fondovima

Autor: Tomislav Pili , 26. studeni 2015. u 22:01
Štednju i dalje karakteriziraju stabilni trendovi/FOTOLIA

Uvođenje poreza bankama i strože regulative osiguravateljima vodi do podjele rizika s klijentima.

Dodatni porezni nameti dijelom su motivirali banke i osiguravajuće kuće da dodatno potaknu atraktivnost životnog osiguranja i oročene štednje kombiniranjem s ulaganjem u investicijske fondove.

Erste banka u srijedu je predstavila proizvod koji omogućuje ulaganje u obveznički fond uz oročavanje novca. Allianz je pak predstavio dan ranije životno osiguranje u kojem se novac od premije ulaže u investicijski fond. U Erste banci tvrde da su i prije nudili sličan proizvod, a ovaj je dodatno pojednostavljen. Na pitanje je li motiv lansiranju takvog proizvoda trend pada kamatnih stopa uz oporezivanje dobiti od kamate, u Ersteu kažu kako štednju građana kontinuirano karakteriziraju razmjerno stabilni trendovi.

"Od uvođenja poreza nismo zabilježili značajniji efekt na razine štednje niti smo za sada primijetili bilo kakvu promjenu u obrascu ponašanja klijenata", tvrde u Erste banci. No, financijski stručnjak Vjeko Peretić ističe kako su se na tržištu jednostavnih štednih proizvoda ove godine pojavile najmanje dvije novosti koje direktno utječu na očekivane i garantirane prinose. "Bankama je uvedeni porez, uvećan za prirez, na kamate, a osiguravajućim društvima još stroža regulativa, pa sada uz nemogućnost ostvarivanja i pripisivanja dobiti kao u pretkriznim vremenima, sada moraju na drugačiji način ulagati, kalkulirati s manjim dobitima kod svih proizvoda i prebaciti dio rizika na osiguranike", ocjenjuje Peretić.

U Allianzu kažu kako štedna komponenta klasičnih, mješovitih životnih osiguranja zbog promjena na tržištu kapitala i niskih kamatnih stopa gubi na atraktivnosti i održivosti. Na pitanje kakav interes klijenata očekuju, u tom osiguravatelju smatraju da će proizvod biti prepoznat i polučiti dobar prodajni rezultat.

Komentirajte prvi

New Report

Close