Ruski VTB želi Hypo jer slijedi ekspanziju Sberbanka

Autor: Ana Blašković , 21. srpanj 2014. u 11:46
Uskoro stiže novi vlasnik Hypo banke/Ž. L./PIXSELL

Nastup iz sjene tumači se kao osiguranje da banka postigne nižu cijenu nego u slučaju da ruska banka nastupi direktno prema Austriji.

Ne bude li većih iznenađenja, na tržište regije pa i u Hrvatsku mogla bi ući još jedna ruska banka i to kroz privatizaciju Hypo grupe.

Kako smo pisali, jedan od potencijalnih natjecatelja za akviziciju je grupa bugarskih investitora iza kojih stoji druga po veličini ruska VTB banka. Upućeni u proces smatraju da je interes ruske banke logičan korak jer slijedi ekspanziju svog najvećeg konkurenta Sberbanka koji je na tržište ušao kupnjom Volksbanke početkom 2012. Premda je ruskoj banci te veličine, a radi se o ukupnoj imovini od 8,8 trilijuna rublji, tržište poput hrvatskog zanemarivo malo, nije neobično da banka s motom 'Svijet bez granica' želi prisutnost u regiji. Činjenicu da je frontmen bugarski konzorcij, a VTB igrač u sjeni, tumači se manevrom koji bi trebao osigurati postizanje niže cijene nego u slučaju da banka nastupa direktno prema austrijskoj državi.

Također, tu je i politički faktor u činjenici da je u pitanju ekspanzija ruskog kapitala i to u vlasništvu ruske države na zapad u vrijeme rastućih napetosti u Ukrajini, dok je Bugarska ipak članica Europske unije.S druge strane, američki fond Advent International u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj navodno nudi najnižu cijenu. Budući da se radi o fondu u bankarskim krugovima vlada mišljenje da bi ulazak takvog igrača gotovo sigurno značio značajna rezanja u pet država u kojima je Hypo Balkans na prodaju. Radi se, podsjetimo, o Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji i Crnoj Gori za čijih šest banaka (dvije u BiH) te tri leasing tvrtke se traži privatni vlasnik. Bruxelles je Austriji dao rok za prodaju do sredine 2015. 

Komentirajte prvi

New Report

Close