Rim donio olakšanje burzama

Autor: Poslovni dnevnik , 03. listopad 2018. u 22:00
Zamjenik premijera Luigi Di Maio/REUTERS

Nakon manjka od 2,4 posto u 2019. godini, do 2021. bi ‘rupa’ u riznici pala na dva posto.

Talijanski burzovni indeks FTSE MIB u srijedu je ojačao 1,3 posto, a optimizam se prelio i na ostale značajnije europske burze nakon vijesti da će vlada u Rimu  ublažiti planirani deficit nakon kritika Europske unije i financijskih tržišta.

Talijanska vlada prošlog je tjedna predstavila proračunske ciljeve kojim je zacrtala proračunski manjak od 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za iduće tri godine, trostruko veći nego je ciljala prethodna vlada.

Premda je ukupni deficit od 2,4 posto BDP-a ispod gornje propisane granice od tri posto u EU, prema tom prijedlogu vlade talijanski strukturni deficit rastao bi zajedno s onim ukupnim, što je protivno pravilima EU-a.

Prijedlog proračuna za iduću godinu uznemirio je tržišta i potaknuo val kritika i apela dužnosnika Europske komisije da razmotre predložene ciljeve.

Prema pisanju listova La Repubblica i Corriere della Sera, vlada sada razmatra deficit od 2,4 posto u 2019. i njegovo smanjenje na dva posto do 2021.  Osim burzi, na ta su izvješća pozitivno reagirala i valutna tržišta, pa je tečaj eura prema dolaru narastao na 1,1561 dolara čime se odbio od najniže razine u šest tjedana.

U petak, dan nakon što je talijanska populistička vlada predstavila prijedlog proračuna s deficitom od 2,4 posto BDP-a u iduće tri godine a ne 1,6 posto u 2019. kao što se predviđalo, razlika u prinosu talijanske i njemačke državne obveznice naglo je skočila i taj se rast nastavio u ponedjeljak i utorak.

U utorak je premašio 300 bodova, što je najviša razina od ožujka 2014. da bi u srijedu pao na 284 boda. Proračunski planovi Italije i dalje nisu jasni jer vlada još nije objavila prijedlog proračuna u pisanom obliku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close