Rekordna dobit Generalija, dividenda raste šest posto

Autor: Tomislav Pili , 15. ožujak 2018. u 22:01
Omjer solventnosti porastao je s 207 posto na 230 posto/REUTERS

Operativna dobit od 4,89 milijardi eura viša je 2,3%, a neto dobit od 2,1 milijardu eura porasla je 1,4%.

Talijanski Generali, treći europski osiguravatelj po veličini, objavio je u četvrtak poslovne rezultate za prošlu godinu u skladu s očekivanjima, uz rekordnu operativnu dobit. Kompanija je objavila 4,89 milijardi eura operativne dobiti što je 2,3 posto više nego godinu ranije. Analitičari su u prosjeku očekivali 4,86 milijardi eura u toj stavci.

Profitabilnost 'života' 
Takav rezultat ostvaren je zahvaljujući segmentu životnog osiguranja ulaganjima, upravljanju imovinom i prijevremeno ostvarenom cilju smanjenja troškova, navodi se u priopćenju.  Osim toga, Generali je zabilježio povećanje profitabilnosti proizvoda životnih osiguranja, uz porast vrijednosti novog posla od 53,8 posto. Neto priljevi u segmentu životnih osiguranja na 9,7 milijardi eura, među najvišim razinama u Europi dok su tehničke pričuve životnih osiguranja povećane za 4,2 posto.

 

85 centi

po dionici iznosi dividenda za prošlu godinu

Talijanski osiguravatelj s ukupnim premijskim prihodima od 68 milijardi eura zabilježio je neto dobit od 2,1 milijardu eura što je 1,4 posto više nego 2016., ali i iznad očekivanih 1,96 milijardi eura.  Izvršni direktor Generali Grupe Philippe Donnet, izjavio je kako će u svjetlu ovih rezultata, Upravni odbor predložiti dividendu od 0,85 eura po dionici, što je povećanje od šest posto u odnosu na 0,80 eura u 2016. "Naš fokus na tehničkoj izvrsnosti, u kombinaciji s rezultatima naših ulaganja, upravljanja imovinom i ostvarenog cilja smanjenja troškova dvije godine prije plana, pogurali su operativni rezultat na rekordnu razinu", kazao je Donet.

Implementirani projekti 
Omjer solventnosti – mjerilo financijske snage – dosegao je 230 posto dok je ranije u 2017. iznosio 207 posto. Čelnik kompanije je kazao kako je Generali u 2017. implementirao niz važnih projekata, kao što je pokretanje nove strategije upravljanja imovinom, racionalizacija međunarodne prisutnosti i transformacija poslovanja u Njemačkoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close