RBS pod lupom zbog filmova

Autor: Tomislav Pili , 17. veljača 2016. u 22:01
Foto: Reuters

Banka je osnovala 25 tvrtki za ulaganje u filmove na temelju čega su dobili milijardu funti olakšica.

Britanski poreznici zainteresirali su se za ulaganja banke Royal Bank of Scotland (RBS) u filmske hitove poput Batmana, Troje ili dva nastavka Harrya Pottera na temelju čega je banka dobila čak milijardu funti poreznih olakšica.

Prema navodima britanskih medija koji prenose podatke Bloomberga, RBS je između 1998. i 2007. osnovao čak 25 tvrtki koje su se bavile ulaganjima u filmsku industriju. Termin "ulaganje" u ovom slučaju treba shvatiti malo šire. Naime, bančine podružnice kupovale su prava na dovršene filmove i potom ih opet iznajmljivale filmskim studijima radi kino-distribucije ili prodaje na DVD-ima. Na taj način RBS-ove "filmske" tvrtke nisu imale gotovo nikakav rizik ako filmovi ne uspiju požnjeti značajniji uspjeh.

Osim toga, za taj su posao zatražili i porezne olakšice. Najmanje 10 od 25 tih ulaganja našli su se sada pod lupom britanskih poreznika, tvrdi Bloomberg pozivajući se na upućene izvore. Valja naglasiti kako za sada nema naznaka da je RBS činio nešto nezakonito, navode mediji. Bančine kompanije i dalje su aktivne i zarađuju od filmova, ali su nakon 2007. prebačene izvan matičnog poslovanja. Glasnogovornik banke kaže kako je RBS, poput ostalih banaka, prije 2008. godine pružao leasing ugovore medijskim kompanijama, uključujući i filmske studije.

Takvi ugovori bili su u skladu s poreznim zakonima, uključujući i korištenje poreznih olakšica uvedenih s ciljem promoviranja britanske filmske industrije, kazao je glasnogovornik banke, a prenosi Telegraph. "Porezno zakonodavstvo promijenilo se 2007. nakon čega smo izašli iz tog poslovanja", dodao je glasnogovornik. Podsjetimo, banku je 2008. usred financijske krize od propasti spasila država preuzevši većinski udjel koji još uvijek posjeduje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close