Rastuća tržišta u 2017. odoljela Trumpu, raketama i krizama

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ulagači na tržištima u nastajanju zadovoljno trljaju ruke.

Tržišta u nastajanju pamtit će 2017. kao rijetko dobru godinu koja će se teško ponoviti. Kombinacija ekspanzivne monetarne politike i globalnog oporavka donijeli su ulagačima “blockbuster” povrate, ustvrdio je Bloomberg u osvrtu na proteklu godinu. Ulaganjima nisu naštetili ni kontroverzni istupi Donalda Trumpa ni pokazivanje mišića prema Sjevernoj Koreji, kriza u Venezueli, kineski dug...

Aprecijacija krune

Unatoč uzbudljivoj geopolitičkoj godini u kojoj nije nedostajalo kriza, ulagači su se na tržištima u nastajanju fokusirali na ono pozitivno čemu je ponjviše pridonio snažan tempo rasta koji je tržišta zaštitio od većine šokova. Hoće li ta otpornost potrajati i 2018. ostaje vidjeti, posebno u okolnostima FED-ovog stezanja monetarne politike i prijetećih političkih kriza na globalnom horizontu. Među svjetskim dobitnicima posebno se ističe jedna europska priča - Češka. Ulagači su u toj državi neočekivano profitirali nakon što je tamošnja središnja banka u travnju ukinula ograničenje kretanja češke krune u odnosu na europsku valutu. To je dovelo do aprecijacije krune veće od pet posto prema euru te čak 18 posto prema američkom dolaru, najviše među valutama tržišta u nastajanju.

Kontroverzne politike

Iako je fokus ostao na kontroverznim političkim potezima, susjedna Poljska u rujnu je dobila status razvijenog tržišta kapitala. U zadnje dvije godine koliko je su vlasti desni populisti pogoršani su odnosi s Njemačkom, Francuskom i Bruxellesom zbog potkopavanja vladavine prava. S druge strane, ekonomija jača zahvaljujući snažnoj potražnji na tržištu od 38 milijuna stanovnika, a rast BDP-a najbrži je od 2011. što je poguralo rast dionica.

Turska je u protekloj godini bila najlošija ekonomija u razvoju. Nakon što je predsjednik Tayyip Erdogan na referendumu potvrdio apsolutnu vlast, zategnuti odnosi s SAD-om i EU pritisnuli su liru. I u 2018. mogli bi se vidjeti slični potezi nakon Erdoganovih kritika da se središnja banka na krivi način bori s inflacijom nakon čega je lira potonula na rekordno nisku vrijednost.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!