Raiffeisenov OMF podebljao svoj portfelj dionica HT-a

Autor: Ana Blašković , 22. kolovoz 2016. u 22:00
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Kupili još 100 komada, šoping ih stajao gotovo 144.000 kuna.

Raiffeisenov obvezni mirovinski fond, konkretno njegova riziku najotvorenija kategorija A, podebljao je svoj portfelj dionica Hrvatskog telekoma. Kako stoji u objavi na Zagrebačkoj burzi, taj mirovinski fond kupio je dodatnih 1000 komada nacionalnog telekoma prošlog petka, čime je broj dionica u njegovom vlasništvu povećan na 20.480 komada. Dionice je platio u prosjeku 143,6 kuna po komadu, što je cijena unutar burzovnih kretanja posljednje vrijeme, pa ga je šoping stajao gotovo 144.000 kuna.

Tako je Raiffeisen nastavio povećavati svoj udio u HT-u, u kojem je njegov obvezni mirovinski fond (kategorije B) drugi po veličini dioničar nakon Deutsche Telekoma s oko 8,8% udjela. Slijedi Fond hrvatskih branitelja sa 6,66 posto, te mirovinski fondovi AZ (2,16%) i PBZ CO (1,72%).

Premda će najnovija transakcija tek u promilima ojačati glasačku poziciju Raiffeisena na idućoj skupštini dioničara HT-a, poznato je da većinski dioničari lome koplja oko ostvarene dobiti. Uoči skupštine u travnju, Raiffeisen je zajedno s Fondom hrvatskih branitelja tražio više novca za isplatu dividende, 10,33 kn po dionici umjesto šest, koliko je predložila Uprava na čelu s Davorom Tomaškovićem. Unatoč argumentima da kompanija bez potrebe gomila ‘keš’ (3,2 mlrd. kn) u uvjetima opadajućeg povrata na kapital i izostanka programa otkupa vlastitih dionica, protuprijedlog nije prošao, jednako kao ni sličan zahtjev Braniteljskog fonda godinu ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close