Prejak dolar izaziva nervozu u SAD-u

Autor: Poslovni dnevnik , 22. ožujak 2015. u 22:00
J. Lew, ministar financija

Ministar financija Jacob Lew pozvao je Europu da jača svoju potražnju.

Američki ministar financija Jacob Lew pozvao je europske dužnosnike da povećaju potražnju napomenuvši da bi se brži rast u Europi u odnosu na SAD odrazio na valutna tržišta.

"Jak dolar dobar je za SAD i odražava jaku američku ekonomiju", rekao je Lew u petak, a prenosi Bloomberg. No, dodao je da u slučaju jačeg oporavka rasta u Europi očekuje određene pomake u vrijednostima dviju valuta, zbog čega američka ekonomija neće biti relativno toliko (pre)jaka prema euru. Europska valuta oslabjela je u odnosu na dolar oko 21 posto od sredine 2014. Čelnica FED-a Janet Yellen prošloga tjedna je istaknula da je rast izvoza oslabio, pocrtavši kako je jak dolar postao uteg izvozu.

Nakon što je FED najavio da nema žurbe kad se radi o početku i tempu podizanja kamatnih stopa i počeku povlačenja viška likvidnosti iz monetarnog sustava euro se odlijepio s 12-godišnjeg minimuma. Pritisak na daljnje slabljenje vrijednosti europske valute stvorio je dosad još neviđen potez spašavanja rasta eurozone. Europska središnja banka obvezala se mjesečno kupovati 60 milijardi eura državnih obveznica i druge imovine članica kako bi izbjegla deflatornu spiralu. S druge strane Atlantika američka monetarna vlast je praktički spremna na ukidanje svog programa monetarnih stimulusa sad kad ekonomija naposlijetku raste. Analitičari očekuju da će do kraja godine referentna kamatna stopa porasti sa sadašnjih nula posto na 0,25 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close