Prehrana i zdravstvo bit će najveći magnet za ulaganja

Autor: Tomislav Pili , 17. listopad 2014. u 13:51
Konferencija se 24. put održala u Rovinju/D. Marušić/PIXSELL

Potrošačka potražnja srednje klase porast će sa 21 bilijuna dolara na 56 bilijuna dolara do 2030., kaže C. Stocker, analitičar UniCredita.

Starenje stanovništva u razvijenim državama sve je važniji čimbenik kad se razmišlja o gospodarskom rastu i ulaganjima na dioničkom tržištu.

Kako je na konferenciji Zagrebačke burze i fondovske industrije u Rovinju naglasio Christian Stocker, analitičar UniCredita, starenje stanovništva i sve izraženiji rast srednje klase, posebno na azijskom kontinentu, učinit će prehrambeni sektor te sektor široke potrošnje i zdravstvene njege najprivlačnijim za ulaganja u sljedećih 15 godina. Tijekom predavanja "Potraga za stabilnim portfeljnim prinosima" Stocker je iznio predviđanje da će do 2030. godine veličina srednje klase na globalnoj razini porasti sa sadašnjih 1,8 milijardi ljudi na 4,9 milijardi, odnosno za 172 posto.

Porast potražnje
"Globalno, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) predviđa da će potrošačka potražnja srednje klase porasti sa 21 bilijuna dolara na 56 bilijuna dolara do 2030. godine", kazao je Stocker. Uspon srednje klase posebno će biti izražen u azijsko-pacifičkoj regiji gdje će se postotak tog sloja povećati s 28 posto iz 2009. na 66 posto do 2030. godine. U sjevernoj Americi i Europi svjedočit ćemo suprotnom trendu. U Europi će postotak srednje klase pasti sa sadašnjih 36 posto na svega 14 posto u sljedećih 15 godina. 

Visoka profitabilnost
U tom kontekstu, srednja klasa vrlo brzo akumulira kapital što utječe na rast globalne potrošnje, dodao je Stocker. Tu ne treba zanemariti ni starenje stanovništva, pa će tako u SAD-u udjel  stanovništva starijeg od 65 godina dosegnuti gotovo petinu ukupnog stanovništva. Visoka profitabilnost jedna je od ključnih značajki prehrambenog sektora te sektora široke potrošnje i farmaceutike, ocjenjuje analitičar UniCredita."Neto profitne margine te povrat na kapital tih sektora mnogo su bolji od cjelokupnog tržišta", tvrdi Stocker. Stoga Stocker ulagačima koji traže stabilne dioničke prinose savjetuje "košaricu stabilnog prinosa" koja se sastoji od tri STOXX Europe 600 indeksa – prehrambenog sektora, farmaceutike te široke potrošnje.Osim u razvijenim državama, starenje stanovništva trend je i u našoj regiji. Kako je tijekom predavanja "Perspektive rasta CEE/SEE regije" naglasio Simon Quijano-Evans, voditelj istraživanja rastućih tržišta u njemačkom Commerzbanku, vlade rastućih tržišta trebaju poticati demografsku obnovu ako žele osigurati dugoročniji potencijal rasta svojih država. 

Koban odljev mozgova
"Veliki problem srednje i istočne Europe je i odljev mozgova, posebno liječnika", ustvrdio je Quijano-Evans dodavši da vlade trebaju "investirati u ljude, a ne samo u tvornice".

Komentari (1)
Pogledajte sve

U Europi će postotak srednje klase pasti sa sadašnjih 36 posto na svega 14 posto u sljedećih 15 godina.

Kamo će oni ići u višu klasu ili na kontenjere? [emo_naivan]

New Report

Close