Poslovanje američkih banaka znatno bolje od očekivanja

Autor: Tin Bašić , 16. listopad 2012. u 22:00
Wall Street živnuo zbog ohrabrujućih rezultata

Dobit JPMorgan Chasea skočila je 34 posto, Citigroup je u plusu iako se predviđao gubitak, a i Goldman Sachs je ugodno iznenadio analitičare tržišta kapitala.

Najnoviji poslovni rezultati nekih od najvećih američkih banaka znatno su bolji od onoga što su analitičari očekivali. Tako je najveća američka banka po aktivi JPMorgan Chase objavila rekordne rezultate u trećem tromjesečju. Neto dobit skočila je 34 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine unatoč tomu što je banka morala računovodstveno prilagoditi vrednovanje svojih dugova. Dobit je iznosila 5,71 milijardu dolara, a prošle je godine bila 4,26 milijardi. Zarada JPMorgana koju su analitičari očekivali bila je 1,20 dolara po dionici, no banka je prošlog tromjesečja zaradila 1,40 dolara. Ipak, piše Bloomberg, JPMorgan se još oporavlja od velikih pogrešaka u "klađenju" na kreditne derivate koji su banku u prvih devet mjeseci ove godine stajali 6,25 milijardi dolara.

Više nekretninskih kredita

Izrazito niske referentne kamatne stope i brojni programi pomoći tamošnje vlade potaknuli su potražnju za stambenim kreditima. "Tržište nekretnina se okrenulo. Ohrabreni smo time što su se kreditni trendovi nastavili skromno poboljšavati, a rezultat toga je što je banka smanjila rezervacije za 900 milijuna dolara", izjavio je čelni čovjek JPMorgana Jamie Dimon. Za razliku od JPMorgan Chasea, koji je ostvario odličnu dobit, Citigroup je objavio kako je u trećem tromjesečju imao pad dobiti od čak 88 posto u odnosu na godinu prije. Iznosila je 468 milijuna dolara, dok je prije godinu dana bila riječ o 3,77 milijardi. Glavni uzrok pada zarade Citigroupa su jednokratni otpisi, što je poništilo dobre poslovne rezultate brokerskog i bankarskog odjela. Unatoč tomu što se dobit gotovo istopila analitičari su predviđali i lošije rezultate. Očekivali su da će ta američka banka objaviti kako je u posljednjem tromjesečju imala gubitak od 777 milijuna dolara. Ipak, u utorak poslijepodne financijsku je branšu šokirala ostavka čelnika banke Vikrama Pandita i njegova dugogodišnjeg suradnika Johna Havensa. Dan prije njihova odlaska bolji rezultati od očekivanih potaknuli su investitore na tržištu kapitala zbog čega je dionica Citigroupa skočila više od pet posto. To je potaknulo i kupnju ostalih dionica financijskog sektora zbog čega je indeks S&P koji je vezan za taj sektor skočio više od jedan posto. Goldman Sachs je u utorak objavio kako je neto dobit ovogodišnjega trećeg tromjesečja iznosila 1,46 milijardi dolara, a u isto vrijeme lani banka je imala gubitak od 428 milijuna. I njihova dobit bolja je od očekivanja analitičara.

Čeka se BofA

Što se tiče poslovnih rezultata ostalih velikih američkih banaka, analitičari s nestrpljenjem očekuju podatke Bank of America. Pritom prognoziraju da će BofA zabilježiti solidan rast neto dobiti kao i JP Morgan. 

Komentirajte prvi

New Report

Close