Vlada nastavlja s otkupom stranih banaka

Autor: Tomislav Pili , 28. studeni 2019. u 13:15
Uz državne banke PKO BP i Pekao, među zainteresiranima i osiguravateljna kuća PZU, također u državnom vlasništvu/REUTERS

Otkup 69 posto udjela u mBanku bit će test ozbiljnosti najava o otkupu ključnih dijelova ekonomije.

Promjena vlasništva četvrte najveće banke u Poljskoj testirat će odnos vlade prema stranim ulagačima u kontekstu najave povratka ključnih sektora gospodarstva u domaće vlasništvo.

U obraćanju novom sazivu parlamenta premijer Mateusz Morawiecki sažeo je ekonomsku politiku stranke Pravo i pravda (PiS). "Ljudi govore da kapital nema nacionalnost, ali to je glupost", navodi Financial Times riječi Morawieckog. Prvi test koji će pokazati koliko je vlada ozbiljna u najavi otkupa banaka i kompanija od stranih vlasnika već je tu. Radi se o mBanku, poljskoj podružnici njemačke Commerzbank.

 

37,1 mlrd.

eura vrijedi imovina mBanka koji posluje i u Češkoj i Slovačkoj

Ta je banka u rujnu oglasila prodaju 69 posto udjela u mBanku u sklopu svog velikog "pospremanja" poslovanja. Sa 160 milijardi zlota imovine (37,1 milijardu eura) mBank četvrta je banka u Poljskoj, a analitičari procjenjuju da Commerzbankov udjel vrijedi dvije milijarde eura. Tamošnji bankarski krugovi neslužbeno tvrde da se radi o vrlo dobroj banci, digitaliziranog poslovanja, s dosta mlađe klijentele i prisutne na češkom i slovačkom tržištu. Od stranaca za mBank su navodno zainteresirani austrijski Erste, francuski BNP Paribas te nizozemski ING.

Boje poljskih investitora brane državne banke PKO BP i Pekao, kao i osiguravateljska kuća PZU, također u državnom vlasništvu. U vrijeme globalne krize 2009. strani vlasnici držali su 70 posto imovine poljskog bankovnog sektora. Serija transakcija u prvom mandatu PiS-a donijela je u domaće vlasništvo 54 posto imovine banaka.     

Komentirajte prvi

New Report

Close