Političare uznemirila najava ‘Facebookova bitcoina’

Autor: Tomislav Pili , 20. lipanj 2019. u 22:00
Francuski ministar financija Bruno Le Maire kaže kako ne dolazi u obzir da libra zamijeni novac/REUTERS

S dvije milijarde korisnika Facebook može postati ‘banka u sjeni’, smatraju u Europskom parlamentu.

Facebookov ambiciozni plan kreiranja vlastite kriptovalute odmah je uznemirio regulatore s obje strane Atlantika, a posebno su glasni europski političari.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je da digitalnu valutu pod radnim nazivom libra ne treba promatrati kao zamjenu za tradicionalne valute. 

Priprema izvješća 
"To ne dolazi u obzir", izjavio je Le Maire za radio Europe 1, a prenosi Bloomberg. Stoga je pozvao skupinu sedam guvernera središnjih banaka, koji figuriraju kao čuvari globalnog monetarnog sustava, da pripreme izvješće o Facebookovu projektu za srpanjsko zasjedanje. Francuskog ministra najviše brinu problemi zaštite privatnosti, mogućnosti pranja novca te financiranja terorizma.

O libri je bilo riječi i na godišnjoj konferenciji Europske središnje banke u portugalskoj Sintri. Na tu digitalnu valutu koja bi trebala biti lansirana iduće godine osvrnuo je guverner Banke Engleske Mark Carney kazavši kako sve što funkcionira u monetarnom svijetu  postat će odmah dio sustava i morat će biti subjektom najviših standarda regulacije.  

Otvorena uma 
Iako Carney smatra da bi svijet financija trebao biti "otvorena uma" prema tehnologiji koja može omogućiti prekogranične transakcije, dodao je i kako će međunarodne institucije poput Međunarodnog monetarnog fonda, Banke za međunarodna poravnanja i Odbora za financijsku stabilnost vrlo pozorno proučiti takve tehnologije.

Markus Ferber, njemački europarlamentarac izjavio je kako Facebook sa svojih dvije milijarde korisnika može postati "banka u sjeni" te da regulatori trebaju biti na najvišem stupnju pozornosti. Facebook će planove s librom morati pojasniti i Odboru za bankarstvo američkog Senata. Saslušanje je zakazano za 19. srpnja, prenosi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close