Podizanje kamata moglo bi započeti već u rujnu 2019.

Autor: Tomislav Pili , 05. srpanj 2018. u 22:00
Foto: Getty Images

U središnjoj banci smatraju da nema potrebe čekati do kraja iduće godine.

Europska središnja banka (ECB) mogla bi započeti s ciklusom podizanja kamatnih stopa i prije očekivanja, navodi Bloomberg pozivajući se na upućene izvore unutar te institucije. Iako će konkretna odluka ovisiti o ekonomskim pokazateljima u vrijeme zasjedanja, dio dužnosnika europske monetarne vlasti smatra da bi se prvo podizanje moglo dogoditi već na rujanskom, odnosno listopadskom zasjedanju.

ECB je najavio da će do kraja ove godine završiti s programom otkupa obveznica, a dao je i okvirno vrijeme kada će krenuti sa daljnjim monetarnim stezanjem kroz povećanje kamatnih stopa. Investitori su za sada uvjereni da nedavna najava da će kamatne stope ostati na sadašnjim, rekordno niskim razinama, “najmanje do ljeta 2019.”znači da će kamatne stope zasigurno biti podignute do prosinca za 10 baznih bodova. Međutim, nakon medijskih napisa, očekivanja za rujansko podizanje narasla su sa 70 na 80 posto.

U francuskoj banci BNP Paribas smatraju kako je rujanskon podizanje moguće te je ono temelj njihovih prognoza za iduću godinu. Iako je podizanje kamatnih stopa ECB-a još preko godinu dana udaljeno, trenutak kada će se to dogoditi ima snažnu simboliku jer će postaviti ton kojim će ECB izlaziti iz programa monetarnih poticaja koji traju od izbijanja financijske krize. Također, rujansko ili listopadsko podizanje označit će kraj mandata predsjednika Marija Draghija “u velikom stilu”.

Podsjetimo, Draghiju mandat ističe 31. listopada 2019. godine. Dužnosnici ECB-a smatraju kako najnoviji makroekonomski pokazatelji sugeriraju da je slabost gospodarstva eurozone na početku godine bila tek privremenog karaktera. Aktivnost privatnog sektora porasla je u lipnju, a veseli i što su njemačke industrijske narudžbe u svibnju porasle, prvi puta u ovoj godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close