Podaci o rastu poslovne aktivnosti u eurozoni ojačali euro

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. travanj 2014. u 16:03
Foto: Thinkstock

Tečaj eura ojačao je u današnjoj trgovini na međunarodnim deviznim tržištima prema ostalim vodećim svjetskim valutama.

Tečaj eura ojačao je u današnjoj trgovini na međunarodnim deviznim tržištima prema ostalim vodećim svjetskim valutama nakon što su podaci londonskog Markita pokazali najsnažniji rast poslovnih aktivnosti u eurozoni u zadnje gotovo tri godine.

Eurom se trgovalo po 1,3837 dolara, što znači da je ojačao za 0,24 posto u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije. Ojačao je i prema jenu i funti, pa se njime trgovalo po 141,98 jena i 82,41 penija.

Istodobno, dolar je prema jenu oslabio 0,3 posto, na 102,28 jena.

Ohrabrujuće vijesti iz gospodarstva eurozone mogle bi značiti da Europska središnja banka (ECB) možda ipak neće trebati novim monetarnim poticajima podupirati 18-člano gospodarstvo. Preliminarni sveobuhvatni indeks menadžera nabave (PMI), koji izrađuje londonska tvrtka Markit, u travnju je skočio na 54 boda, najvišu razinu od svibnja 2011. godine, s 53,1 boda u prethodnom mjesecu. Već se 10. mjesec zaredom tako nalazi iznad 50 bodova, granice koja dijeli rast od pada aktivnosti.

"To je prilično ohrabrujuće, s obzirom na ono što smo gledali godinama. Nadamo se 0,5-postotnom rastu BDP-a eurozone na tromjesečnoj razini ako se tako nastavi. Najveći razlog za zabrinutost predstavljaju i dalje vidljive deflatorne sile", kaže Chris Williamson, glavni ekonomist londonskog Markita.

U fokusu tržišta bit će tako ovotjedni govor čelnika ECB-a Marija Draghija u Amsterdamu, najavljen za četvrtak, a idućeg će tjedna oči ulagača biti uprte u Eurostatove prve procjene o inflaciji u eurozoni.

Kenneth Dickson, direktor ulaganja u tvrtki Standard Life Investments, skeptičan je po pitanju nagađanja na tržištima da bi ECB idućeg tjedna mogao brzo djelovati po pitanju ublažavanja monetarne politike.

"Mišljenja smo da ECB vjeruje da je trenutno niska inflacija privremena i da će ojačati zajedno s gospodarskim rastom. Oni ne vjeruju da Europa ide prema deflatornom ciklusu kakvom je Japan svjedočio", kazao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close