Po dionici Kandita 235,5 kuna

Autor: Marija Brnić , 08. kolovoz 2010. u 22:00

Za preuzimanje dionica koje još ne kontroliraju ponuditelji su osigurali bankovno jamstvo na 82 milijuna kuna

Uprava Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga odobrila je tvrtki Termes objavu javne ponude za preuzimanje osječke grupe IPK Kandit. Cijena za svaku dionicu u ponudi bit će 235,51 kunu. Posljednja cijena dionice Kandita na Zagrebačkoj burzi prošlog tjedna iznosila je 227 kuna.

Tvrtka Termes sa sjedištem u Osijeku, koju su početkom godine osnovali IPK Zavod za ekonomiju i Premisa iz Osijeka, a u kojoj zajednički djeluju i osječko Žito te M-San ulaganja i tvrtka Vage iz Zagreba, dokapitalizacijom u lipnju stekla je 51,09 posto dionica IPK Kandita. U sastav konditorske grupe još ulaze šećerana Kandit Premijer, tvornica stočne hrane IPK Osječanka, farma muznih krava Holstein i svinjogojska farma Lipovača-Prkos i Kandit Celje. Nominala dionice IPK Kandita je 100 kuna, a najviša cijena po kojoj su ponuditelji iz Termesa stjecali dionice u posljednih godinu dana bila je 233,74 kune. Ponuditelji – tvrtke iza kojih stoje Marko Pipunić kao vlasnik Žita, Josip Pavić dugogodišnji čelnik i suvlasnik IPK Kandita, te vlasnik M-San grupe Stipe Matić, potvrdili su da su dostavili Središnjem klirinškom depozitarnom društvu kao depozitaru neopozivo bankovno jamstvo Zagrebačke banke za plaćanje preostalih 349.769 Kanditovih dionica, a za koje su bili u obvezi osigurati više od 82 milijuna kuna.

Sam Kandit, inače, posjeduje 8,77 posto vlastitih dionica. Hanfinim odobrenjem objave ponude malim dioničarima IPK Kandita ujedno i završava priča o vlasničkom preuzimanju te grupacije. Osječka kompanija se već godinu dana suočava s financijskim teškoćama, a za nju se, slično kao i u slučaju PPK Valpova, te drugih posrnulih slavonskih poljoprivrednih proizvođača Pipunić s partnerima pojavljuje kao spasitelj.Pipunić je dugogodišnji poslovni partner IPK Kandita, čije je vlasničko preslagivanje najavio kao uvod u novu zajedničku grupu tvrtki koje će postati još snažniji lider u hrvatskoj prehrambeno-prerađivačkoj branši, a i šire u regiji.

Rezultati

Iz dobiti u gubitak
U prvoj su polovici 2010. grupi Kandit ukupni prihodi pali za 25 posto. Dok je u istom razdoblju lani poslovala s dobiti od 2,24 milijuna kuna, ove godine grupa bilježi gubitak od 26,4 milijuna kuna. I broj radnika manji je za 17 posto. Od lanjskih 1074 krajem lipnja ostalo ih je 890.

Komentirajte prvi

New Report

Close