Platnu bilancu ‘popeglalo’ osam mlrd. eura od turizma

Autor: Ana Blašković , 03. travanj 2016. u 22:00
Prihodi od turizma porasli su 7,6 posto i dosegnuli povijesno najvišu nominalnu vrijednost/Sanjin Strukić/PIXSELL

Negativan efekt donijela je međunarodna trgovina roba u kojoj je manjak porastao 4,4 posto.

Manjak u platnoj bilanci pao je za čak 66 posto u zadnjem kvartalu 2015. spustivši se na 390 milijuna eura i to ponajviše zahvaljujući turističkoj sezoni.

 

5,2posto

BDP-a povijesno je rekordni višak tekućeg računa

Godišnje brojke govore o povijesno rekordnom višku na tekućem računu platne bilance od 2,3 milijarde eura, što je 5,2 posto BDP-a, pokazuju najnoviji podaci HNB-a. Unatoč bržem tempu rasta uvoza od izvoza, zbog čega je račun roba bio u minusu 1,5 milijardi eura, poboljšanja na računima sekundarnog dohotka i usluga, uz smanjenje deficita primarnog dohotka, rezultirali su nižim ukupnim manjkom.

Pozitivni efekt usluga
Analitičari Raiffeisen banke očekuju da bi suficit tekućeg računa platne bilance Hrvatska trebala nastaviti bilježiti i u narednom srednjoročnom razdoblju s očekivanim najvećim pozitivnim doprinosom računa usluga. Ukoliko se realiziraju najavljena povlačenja EU novca, pozitivni trendovi očekuju se i kod sekundarnog dohotka.

Doprinos poboljšanju kretanja platne bilance donio je račun primarnog dohotka, odnosno gubici banaka uzrokovanih konverzijom kredita u švicarskom franku, potom gubici inozemnih tvrtki u domaćem vlasništvu, niža dobit domaćih tvrtki u stranom vlasništvu te rast prihoda zaposlenika u inozemstvu. Posebno velik efekt na platnu bilancu došao je od računa usluga na kojem se bilježe rezultati turističke sezone. Prihodi od turizma porasli su 7,6 posto i dosegnuli gotovo osam milijardi eura što je povijesno gledano najviša nominalna vrijednost. 

Problem konkurentnosti
Već uobičajeno, negativan efekt donijela je međunarodna trgovina roba u kojoj je manjak porastao 4,4 posto premašivši 6,6 milijardi eura. Takav trend očekuje se i ubuduće što naglašava potrebu za jačanjem domaće konkurentnosti jer rast izvoza i domaća potrošnja zbog visoke uvozne ovisnosti utječu istodobno i na rast uvoza smanjujući time pozitivne trendove u bilanci Hrvatske s inozemstvom, napominju analitičari RBA. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nije mi jasno, kako ne vidite prihode od turizma u direktnoj vezi sa povecanim uvozom roba? I zasto vam je to uopce cudno?

New Report

Close