Plaćanja bitcoinom srezana ove godine preko 80 posto

Autor: Tomislav Pili , 22. studeni 2018. u 14:29
Bitcoin je do sada izgubio tri četvrtine vrijednosti/REUTERS

Stručnjaci smatraju kako je bitcoin pokazao da može biti stabilan, ali su nedostatak relativno skupe i spore transakcije njime.

Primjena bitcoina u plaćanjima ove je godine snažno opala što dijelom objašnjava potonuće njegove vrijednosti posljednjih dana.

Prema podacima Chainanalysisa koje prenosi Reuters, vrijednost bitcoina u platnim transakcijama srezana je za gotovo 80 posto u razdoblju do rujna. Konkretno, s vrhunca od 427 milijuna dolara u prosincu, vrijednost plaćanja u bitcoinu pala je na 96 milijuna dolara u rujnu. To sugerira da najpopularnija kriptovaluta teško prelazi iz kategorije špekulativne imovine u ozbiljnu alternativu novcu kojeg izdaju središnje banke.

Ugasle nade
Naime, višemjesečno razdoblje relativne stabilnosti vrijednosti bitcoina nakon globalne euforije koja je prošle zime podigla njegovu vrijednost sve do 20.000 dolara potakla je nade da će postati široko korišten u plaćanjima, što mu je i prvotna svrha. Do potonuća vrijednosti od 30 posto u posljednjih 10-ak dana cijena bitcoina je bila stabilnija od američkih dionica. Međutim, tradicionalna financijska industrija i kripto-poduzetnici upozoravaju kako stabilnost nije dovoljna.

Kako bi bio prihvaćeniji, korištenje bitcoina treba biti brže i jeftinije, tvrde stručnjaci. Snažan pad njegovog korištenja potaknuo je pitanja može li tehnološka unapređenja povoljno utjecati na veće korištenje. Blockchain tehnologija, na kojoj se bitcoin temelji, može procesirati tek djelić transakcija u sekundi u odnosu na mogućnosti velikih kartičarskih kuća. To masovnu uporabu bitcoina čini (za sada) nepraktičnom.

Podaci do koji je došao Chainanalysis na temelju ankete u 17 velikih platnih agenata za bitcoin – među kojima je i najveći BitPay – pokazuju da većina trgovaca koji prihvaćaju bitcoin ne čine to izravno, već koristeći posrednike poput BitPaya za konvertiranje kriptovalute u fiat valutu.     

Spor, ali stalan pad
"Platne transakcije u bitcoinu pokazuju spor, ali stalan pad", komentirao je Lex Sokolin, direktor konzultantske kuže Autonomous Next. Tijekom svojeg prvog desetljeća postojanja bitcoin je privukao cijeli niz investitora. Jedni su vjerovali (i možda još vjeruju) da bitcoin može preoblikovati globalne financije marginaliziranjem tradicionalnih sredstava plaćanja dok je drugu vrstu ulagača privukao isključivo lanjski izrazito brz rast vrijednosti.

Od vrhunca u prosincu prošle godine bitcoin je do današnjih dana izgubio tri četvrtine svoje vrijednosti, a u srijedu poslije 14 sati njime se trgovalo po 4548 dolara, prema podacima Coinbasea. Time se malo oporavio od najniže razine nadomak 4300 dolara koju je dosegnuo u utorak.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Postoje već kriptovalute koje imaju vrijeme transakcije od pola sekunde, kao npr. EOS. Bitcoin je ipak tehnologija iz 2009. ali naravno medijski i dalje najeksponiraniji.

New Report

Close