PDV donio milijardu kuna više

Foto: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Porezni prihodi ostali su tako na gotovo istoj razini kao i lani, odnosno tek su 200 milijuna kuna veći, ali treće tromjesečje donijet će veći iskorak.

Ubrzanje rasta gospodarstva u drugom tromjesečju blago se odrazilo na javne financije. S obzirom na strukturu poreznih prihoda, to se moglo i očekivati jer će tek turistička sezona donijeti skok prihoda od PDV-a i trošarina. Država je nakon šest mjeseci 2018. godine u minusu od 1,9 milijardi kuna jer je skupila gotovo 59,9 milijardi kuna, a potrošila 61,82 milijardi kuna, piše Večernji list.

Puno dojmljivije zvuči višak opće države od 1,6 milijardi kuna, ali on ne znači da država ima novca i da može trošiti više iz proračuna. To jednostavno znači da su fondovi, poput Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Fonda za energetsku učinkovitost, DAB-a te tvrtke Hrvatske vode i Hrvatske ceste imale dobro polugodište te da lokalna država nije imala deficit. Prihodna strana proračuna zanimljiva je utoliko da pokazuje koliko Hrvatska i dalje ovisi o potrošnji građana.

Od gotovo 60 milijardi kuna prihoda države, čak 29,5 milijardi kuna, odnosno polovica, dolazi od PDV-a i trošarina. PDV je rastao za milijardu kuna u odnosu na godinu ranije, a trošarine za oko pola milijarde kuna pa je sasvim supstituiran gubitak prihoda od poreza na dohodak. Porezni prihodi ostali su tako na gotovo istoj razini kao i lani, odnosno tek su 200 milijuna kuna veći, ali treće tromjesečje donijet će veći iskorak.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (1)
  • Podravina
    Podravina 9:23 15.9.2018.

    Bez brige, bude to Uljanik popapao sve!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve