Obveznički fondovi ublažili utjecaj katastrofe na burzama

Autor: Tomislav Pili , 25. ožujak 2018. u 22:01
Prelijevanje oročene štednje diglo obvezničke fondove na gotovo sedam milijardi kuna/FOTOLIA

Skok imovine obvezničkih fondova za pet posto ‘prikrio’ je najveći gubitak dioničkih od ožujka prošle godine.

Prošlomjesečna katastrofa na globalnim burzama odrazila se i na domaće dioničke investicijske fondove kojima je imovina pala najviše od ožujka prošle godine i udarnog vala koji je na hrvatsko tržište kapitala odaslao Agrokor.

Prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) za veljaču, imovina otvorenih investicijskih fondova spustila se neznatnih 0,04 posto na 18,62 milijarde kuna.

Naoko neokrznuti 
Istaknimo da je pad ukupne imovine zabilježen nakon dva mjeseca rasta. S obzirom da su prošlog mjeseca američki dionički indeksi zaronili u korekciju oslabivši više od 10 posto što su slijedile i ostale velike burze, naoko bi se moglo reći da su hrvatski fondovi iz toga izašli relativno neokrznuti. Međutim, pomniji pogled u brojke govori da su dionički fondovi izgubili 3,7 posto imovine što je najviši mjesečni pad u gotovo godinu dana. Njihova se imovina zaustavila na 1,83 milijarde kuna i smanjuje se već četiri uzastopna mjeseca. Za simboličan pad ukupne imovine stoga su najviše zaslužni obveznički fondovi čija je imovina skočila dodatnih pet posto na gotovo sedam milijardi kuna. 

Mješoviti prekinuli niz 
Imovina obvezničkih fondova neprestano raste već deveti mjesec što je rezultat prelijevanja oročene štednje, tumači Iztok Likar, analitičar Hrportfolija.

"Obveznički fondovi spadaju u konzervativne, a nude kakav-takav prinos", dodaje Likar. Sve ostale vrste fondova u veljači su zabilježile smanjenje imovine.

Mješoviti fondovi prekinuli su petomjesečni pozitivni niz nakon što im se imovina istopila više od dioničkih, za gotovo četiri posto na 855,1 milijun kuna. Novčanim fondovima imovina pada već peti uzastopni mjesec, a u veljači dodatno je smanjena za 3,15 posto na 8,1 milijardu kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close