O novom vlasniku Vabe odlučivat će skupština

Autor: Ana Blašković , 09. ožujak 2014. u 22:01
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Povjerenički odbor Alternative fonda bez odluke o ponudi češkog J&T-ja za banku.

Vaba banka još će neko vrijeme pričekati novog vlasnika; na povjereničkom odboru fonda Alternative, u kojem se Vlada i RMS Mezzanine mjesecima gledaju preko nišana, odluka nije donesena jer ponude češkog J&T-a za dokapitalizaciju banke uz opciju kupnje dionica od fonda nisu dobile potreban broj glasova.

"Nijedna ponuda nije dobila minimalno potrebnih 75 posto glasova. Stoga je zaključeno da se svi zainteresirani upućuju na Upravu banke koja će s istima nastaviti razgovore oko dokapitalizacije", stoji u obavijesti Vabe na Zagrebačkoj burzi.Sapunica oko vlasništva banke tako je dobila neočekivan zaokret pa će ponudi J&T-a odlučivati skupština.

Češka ponuda za Vabu došla je još u rujnu nakon propasti Centar banke, a J&T je tada dionicu bio spreman platiti 14,5 kuna  uz 75 milijuna kuna dokapitalizacije. Vaba je u međuvremenu 2013. zaključila s više od 81 milijun kuna gubitka, a vrijeme joj ne radi u korist budući da joj je stopa adekvatnosti kapitala pala ispod regulatornog minimuma na 9,35 posto što zahtijeva žurnu dokapitalizaciju. Budući da postojeći vlasnik odlučio izaći iz bankarskog biznisa, a odluke o novom nema mjesecima, Vaba je u nemogućoj poziciji. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Altenative i J&T Banka su Santa Barbara hrvatskog bankarstva – traju beskonacno i ne nude nikakvo rjesenje.
Prava istina o rezultatu VABE za 2013.godinu je jos losija – revizor KPMG je otkrio dodatnih 20 milijuna gubitka vise nego sto je uprava banke priznala u nerevidiranom izvjescu tako da je koeficijent adekvatnosti nizi od navedenog i krece se oko 6%. Pitanje je zasto HNB to tolerira i dopusta im da skupljaju depozite i navlace gradjane sa visokim kamatama, a koje stedne depozite ce u slucaju da ne uspije dokapitalizacija platiti DAB? Zasto se to tolerira VABI, a HNB je Centar banci po hitnom postupku uskratio licencu i potjerao ju u stecaj bez ikakvog toleriranja i razumijevanja za poslovne probleme s kojima se banka borila?
Takodjer je cudno da HNB tolerira da ju J&T Banka ucjenjuje imajuci u vidu igrokaz koji je ta ceska banka priredila HNB-u i cijeloj poslovnoj zajednici sa hocu-necu dokapitalizacijom Centar banke od koje je na kraju odustala i laznim obecanjima koje su dali vezano uz potporu poslovanja same banke, a koja nisu nikad izvrsili.
Sto li to HNB skriva u VABI i zasto ju pod svaku cijenu pokusava spasiti i sprijeciti da se ponovi stecaj kao u Centar banci, jer bi u slucaju stecaja na povrsinu izbile pomno cuvane tajne? Da li je razlog tome sto je i sama HNB dugo drzala ljestve ekipi koja je poznata javnosti iz afere Spice u kojoj je VABA imala vaznu ulogu jer je godinama financirala pokusaj preuzimanja Podravke kreditom koji je po svojoj velicini bio apsurdan za kapacitete VABE? Dakle, znali su sto se dogadja sa pokusajem preuzimanja Podravke, a sutjeli su i sada nikako ne bi bilo dobro za HNB da i ti detalji dodju u javnost i do USKOKA. A zasto je to HNB tolerirao? Da li je slucajno da je famozni Mr.10% g.Mladen Vedris dugogodisnji clan savjeta guvernera HNB-a, ali istovremeno i siva eminencija iz afere Spice, koja je do sada uspjesno izbjegla paznji USKOKA, jer se nigdje nije ni eksponirao ni potpisao, ali je sve pazljivo koordinirao iz zavjetrine.

New Report

Close