Novi šef Feda nastavit će gdje je Janet Yellen stala

Autor: Tomislav Pili , 28. studeni 2017. u 22:00
Jerome Powell bit će prvi predsjednik Feda koji nije ekonomist od 1978. i Williama Millera/REUTERS

Analitičari ocjenjuju da je kandidat za šefa središnje banke SAD-a odaslao poruku kontinuiteta i stabilnosti.

Iako je nekad zastupao znatno oprezniji stav kada je monetarna politika u pitanju, kandidat za novog čelnika američkih Federalnih rezervi Jerome Jay Powell u utorak se približio u stavovima sadašnjoj predsjednici američke središnje banke Janet Yellen.

Powell je u utorak izašao pred senatski Odbor za banke kako bi pojasnio kako će izgledati politika Feda pod njegovom palicom.

Odlučni odgovor Feda 
Kako se dalo iščitati iz naglasaka njegova govora objavljenih u ponedjeljak kasno navečer, Powell je istaknuo da će brinuti o podršci "kontinuiranom napretku gospodarstva prema punom oporavku" uz istovremenu obranu neovisnosti Feda te održavanja pune zaposlenosti i stabilnosti cijena. "Očekujem da će kamatne stope u budućnosti i dalje rasti dok će se bilanca Feda stupnjevito smanjivati", istaknuo je Powell. Međutim, izabranik predsjednika Donalda Trumpa za nasljednika Janet Yellen istaknuo je kako budućnost ipak nosi neizvjesnosti. Stoga je kazao kako Fed treba kapacitete kako bi "odlučno odgovorio i s primjerenom snagom" na nove prijetnje po gospodarstvo. 

Nekad mnogo oprezniji
Reuters podsjeća kako je Powell u prošlosti bio mnogo oprezniji kada se govorilo o rizicima koji proizlaze iz ekspanzivne monetarne politike. Dužnosnik Feda postao je 2012., a već u prvim mjesecima svog mandata bio je skupini dužnosnika koji su tražili od tadašnjeg predsjednika Bena Bernankea detaljnija javna pojašnjenja kada će središnja banka započeti sa smanjivanjem programa otkupa obveznica. Sve u svemu, analitičari se slažu da je kandidat za novog predsjednika Feda odaslao poruku kontinuiteta i stabilnosti umjesto radikalne promjeni Fedove politike. 

Komentirajte prvi

New Report

Close